průčelí roubeného domu

Roubené průčelí je v přízemí opatřeno podloubím se dvěma arkádami na bohatě vyřezávaných sloupech (dekorativně vyřezány i pásky sloupků). Roubení přízemí na vysoké kamenné podezdívce, dnes obložené žulovými deskami. Přízemí i 1. patro mají dvě okenní osy. Okna přízemí obdélná dvojitá dvoukřídlá, každé z křídel dále členěno do šesti malých obdélných tabulek. Kolem oken profilovaná širší dřevěná šambrána v horní části s drobným trojúhelníkovým štítkem v dolní části pak s dřevěnou parapetní římsou. Předsazené patro je v části podloubí opatřeno povaly, v roubení patra pak dvojcie menších okének, okénka jsou obdélná dvojitá dvoukřídlá šestitabulková s pásovými závěsy, lemována dekorativně vyřezávanou obloučkovou šambránou. Okna přízemí i patra jsou osazena v líci průčelí. Mansardový štít horizontálně členěn do dvou polí, spodní pole dále vertikálně členěno do tří polí, střední pole bedněno svisle, krajní pole klasovitě, jednotlivá pole oddělená sloupky, které tvoří svazek dekorativních lišt (tzv. vánočky). Celé spodní pole je lemováno dekorativně obloučkově vyřezávanou lištou, na kterou přesně navazují krycí lišty bednění. Ve střední části štítu dvojice malých obdélných okének, okna jsou dvojitá dvoukřídlá šestitabulková s dekorativně vyřezávanou šambránou. Horní pole bedněno klasovitě na střední sloupek, který je tvořen opět svazkem dekorativních lišt. Mansardová střecha je kryta dřevěným šindelem a uzavírá jednoduše svisle bedněnou lomenici se dvěma okénky a plochou šindelovou kuklou. Původní roubené stavení pocházelo z roku 1792. Nápis na záklopovém prkně: „Tento dům jest wystaveni Spomoci bozi s nakladem p Antonina Hudskiho L P 1792 den 11 juni Mistr tesařski byl Jakub Wins ... /nečitelné/ ... towarissi jeho.../nečitelné/.