průrva Ploučnice

Mezi městem Stráž pod Ralskem a obcí Noviny pod Ralskem, pod vrchem Ralsko se zříceninou stejnojmenného hradu, protéká říčka Ploučnice uměle vytesaným dvoudílným tunelem v pískovcovém masivu. Pokus o zřízení vodní nádrže se uskutečnil asi v 16. století. Nádrž měla sloužit jako pohon železného hamru v Novinách pod Ralskem. Vznikla navršením sypané zemní hráze v údolí říčky. Ploučnice je vedena mimo těleso hráze, kde byla proto uměle rozšířena roklina mezi skalami a pískovcovou skalní hradbou a proražen dvoudílný tunel, do kterého byl tok řeky směřován. Boky údolí jsou zde však tvořeny pískovci svrchního turonu, které dobře propouští vodu, nádrž se tedy nedala naplnit a voda k hamru pak musela být přiváděna náhonem od Stráže pod Ralskem. Výtok z podzemí je přístupný od mostku přes Ploučnici na východním konci obce Noviny pod Ralskem. Průrva Ploučnice se také nazývá Pekelný jícen, Hromová rána či Čertova díra. Řeka, která přitéká od Stráže mezi loukami, zde vtéká do soutěsky mezi strmými pískovcovými stěnami. Asi po 50 metrech se stáčí vpravo a vtéká do prvního tunelu, dlouhého asi 13 metrů. Poté se asi na 10 metrů vynoří na povrch v rokli a pokračuje druhou, 41 metrů dlouhou chodbou. Tunely byly zhotoveny ručně krumpáčem a mají výšku i šířku 3,5–4 m. Ve stěnách jsou patrné otvory sloužící k zapuštění dřevěných jezů a uzávěr. Na konci padá voda asi metrovým stupněm do tůně pod skalní stěnou.