Putim

Putim se nachází ca 5 km jižně od Písku, v mírně zvlněné krajině. Osídlení Putimi je velmi starého data, osada zřejmě existovala již v 10. století. Roku 1092 daroval kníže Břetislav Putim s kaplí sv. Petra benediktinskému klášteru na Ostrově u Davle. Ten zde pak založil faru. Ves se vyvíjela jako dvounávesní, zástavba je sevřena z východní strany rozlehlým Podkostelným rybníkem, ze strany západní pak řekou Blanicí. Kostel sv. Vavřince byl postaven na skalnatém návrší kolem roku 1270, vedle něj na hraně svahu pak v průběhu 14. století fara. Některé usedlosti obce mají ještě gotickou parcelaci, ve stavebním fondu obce se najdou archaické renesanční sýpky, usedlosti s lidově barokními křídlovými štíty i střídmější stavby pozdně klasicizující s trojúhelnými štíty nebo podélnou orientací. Dochovanou technickou památkou v obci je klasicistní kamenný most přes řeku Blanici, postavený v roce 1864.