radnice

Budova bývalé radnice s hodinovou věžicí je situována v SZ frontě řadové zástavby. Jde o jednopatrový objekt s tvarovaným vysokým štítem, kryjícím podkroví a požární, rovnoběžně s frontou domů vedenou, střechu. V novostavbě radnice, postavené v letech 1800 až 1804, podle návrhu stavitele Jos. Vil. Ehemanna se uplatnilo kompoziční schéma stavby se štítovým průčelím s věží, vyrůstající ze štítu. Hlavní pohledové průčelí, obrácené do náměstí, je trojosé, jeho rytmus je zajišťován rastrem vertikálních pilastrů a horizontálního mezipatrového profilovaného římsoví. Přízemí se otevírá do náměstí třemi vysokými arkádovými oblouky s plastickými klenáky (arkádové přízemí je reziduem zástavby na této parcele z období 16. století, k zazdění arkád a jejich následnému vyplnění časem porůznu modifikovaných výkladců došlo až počátkem 19.století ) Nejhonosněji je, za kombinace prvků z výzdobného aparátu pozdního baroka a nastupujícího klasicismu, je zpracován plášť fasády v úrovni 1. patra objektu. Přetínané pilastry tu nad úrovní okenních Konkávně rozevírané štukové hlavice s motivy: akantových listů, stlačených volut, andílčích hlaviček. První patro má celkem 6 oken, v každé ze tří hlavních os dvě. Okna jsou dvojitá, dvoukřídlá, rozdělená ve 2/3 své výšky příčníkem. Kolem oken jsou plastické štukové šambrány se suprafenestrami, s čabrakovýma ušima, a podokenní výplně s festony. Na opticky, soustavou horizontálních průběžných plastických pásů a vykrajovaných kratších výplní, zvýrazněné podnoži se zvedá štít s bohatě - s použitím konvex-konkávních lubů - vykrajovanou siluetou, ozdobenou čtveřicí kamenných váz(nasazených na "polštářky" pilastrových výběhů), která v centrální ose vrcholí hodinovou věží s cibulovitou bání a lucernou.