radnice

Empírová jednopatrová radniční budova vystavěná na obdélné do hloubky protažené parcele stojí v severovýchodním rohu obdélného náměstí s parkovou úpravou. Hlavní průčelí obrácené do náměstí je pětiosé, flankované lizénami. Terénní svažitost je ilustrována nestejně vysokým soklem budovy s obkladem z kamenných desek. Přízemí je čtyřosé, patro pětiosé. Okna jsou dvoukřídlá, šestitabulková, mají plastické profilované páskové šambrány a podokenní římsy. Horizontálně člení fasádu kordonová profilovaná římsa. Ve středu průčelí vystupuje z roviny fasády mělký rizalit, v přízemí s reprezentativním vstupem přístupným z třístupňové čtvercové podesty a zvýrazněným kamenným ostěním, příčným kladím a na dvou konzolkách vyneseným trojúhelným frontonem s plechovým pokryvem. V centrální ose v partii nad portálem nad kordonovou římsou s plastickou kartuší se znakem (dvě křídla a korunka) s vročením 1820. Dřevěné dveře jsou dvoukřídlé, s plochou členěnou obdélnými rámci a proskleným nadsvětlíkem. Plocha fasády je zakončena plastickou korunní římsou. Budovu kryje valbová střecha s eternitovou krytinou, 2 komínovými cihelnými tělesy, a drobnými novodobými čtvercovými vikýři. V ose rizalitu vybíhá ze střechy dvoupatrová hranolová hodinová vížka krytá plechovou helmicí z níž vybíhá kuželkovitý dřík zakončený makovicí. Výšku věžičky s nárožními lizénami rozděluje do dvou pater římsa, spodní část vyplňuje na průčelní straně obdélné okno s půlkruhovým nadsvětlíkem, na bocích malé segmentová okénka vyplněné dřevěnými žaluziemi, v horní části jsou na třech stranách ciferníky hodin. Boční fasáda obrácená do svažité postranní ulice je osmiosá, přičemž v obou nadzemních podlažích jsou zaslepeny první dvě osy od nároží do náměstí a přízemní okno třetí osy zleva. Všechna dvoukřídlá šesti tabulková okna mají plastické páskové šambrány, a profilované odstupněné podokenní římsy. Horizontální linku širokého průčelí tvoří plastická kordonová římsa.