radnice

Objekt radnice je situován v podélné ose náměstí, na jeho SV cípu. Je to jednopatrová, zděná, omítnutá budova, členěná v příčné ose věží, vystupující mělkým rizalitem na průčelí objektu. Střecha je mansardová, krytina - plechové šablony. Věž je kryta kvadratickou stlačenou bání s šestibokou lucernou ukončenou makovicí, krytina - plech. Severní a jižní průčelí je členěno v sedmi okenních osách, boky ve třech osách. Přízemí budovy je ploše bosováno, v sedmi pásech až ke kordonové římse pod patrem. Bosované pásy jsou rovněž na nárožích budovy a na nárožích předsunutého rizalitu. Nad dvoukřídlými okny jsou rovné, profilované římsy. Parapety jsou zdobeny čabrakami a festony v maltě. Čabraky jsou i na lisenách pod hlavní římsou. Věž je dvoupatrová. V úrovni 1. patra nad hlavní římsou je kruhové okénko a nad ním oválné horizontálně položené okénko. V úrovni 2. patra pod segmentovou římsou je umístěn polychromovaný městský znak bílého půlkoně v červeném štítu. Na věži jsou také v segmentovém záklenku umístěny hodiny a pod nimi čtvercové okno. Hlavní vchod je půlkruhový, zdobený plastickým žebrem. Dvoukřídlá vrata jsou dřevěná. Východní strana je členěna stejně jako průčelí. Roku 1892 byl interiér zcela přestaven. V roce 1976 - 80 proběhla v objektu polední přestavba. V přízemí byly po opravách rovněž částečně přiznány valené klenby, zbytek zničen novodobými vestavbami kanceláří. Valeně jsou klenuty i části suterénu a klenba je zachována v centrální místnosti 1 patra. Ostatní prostory jsou plochostropé. Půdorys budovy narušen přestavbou do písmene L. (PhDr. Šulcová, 1988)