radnice

Dvoupatrová novorenesanční budova s věží. V přízemí podsíně. Meziokenní pilíře v 1. poschodí jsou zdobeny sgrafity dle kartonů Mikoláše Alše. Stejně je zdoben i atikový štít v průčelí a v západní frontě. V nároží věže schody rytíře Hrona, zakladatele města. V druhém poschodí zasedací síň s kasetovým stropem a dřevěným obložením stěn. Vnější část budovy: Západní průčelí do náměstí. Nárožní stavba na rohu náměstí a ulice Poštovní. Stavba má přízemí a dvě nadzemní podlaží a podkroví. V části vnitřního dvora je komplikovaný půdorys zásluhou přístavby. Omítka do výše druhého nadzemního podlaží má bosáž. Střecha sedlová. Průčelí do náměstí má v přízemí čtyři oblouky podloubí postavené na pilířích z pískovcových bloků. Levá osa stavby /čelně/ má mělký rizalit od přízemí až po korunní římsu. Pravá osa má zesílené pilíře loubí a je rizalitem, tvořícím základnu radniční věže. Nad oblouky loubí je římsa se zubořezem. Na středním pilíři loubí je bronzová pamětní deska, obdélná, na výšku. Písmo ve vysokém reliéfu, pod ním vytepané, zvětšené, autentické podpisy účastníků historické události. První nadzemní podlaží: Tři okenní osy zleva, čtvrtá osa vpravo je okno v rizalitu věže. Zleva tři okenní osy jsou okna ostěním sdružená do šesti dílů. Okno ve věžním rizalitu vpravo dvoudílné, sdružené ostěním. V polích na ploše mezi druhým a třetím oknem zleva malovaná sgrafita figurálních postav měšťanů. Po stranách dvou konšelů a purkmistra uprostřed. Nad figurami dekorativní pás s novorenesanční rostlinou dekorací a čtyřmi prázdnými poli štítků. Ve štítku dvě pole zleva signatura Aleš 1903. První levá okenní osa v rizalitu má nad oknem vysazenou římsu s renesančními konzolami po stranách. Po stranách čtvrté okenní osy zleva v dekorativní kartuši plastický znak Českého lva. Na nároží na konzole je pískovcová socha rytíře Hrona. Nad sochou na nároží plastický znak města Náchoda. Druhé nadzemní podlaží: Zleva šest okenních os. Levé okno v rizalitu ostěním členěno na čtyři díly. Nad oknem římsa po stranách nesená konzolami. Ve střední části čtyři okenní osy třídílných oken se segmentem nahoře. Okna rámována pěti toskánskými pilastry stojícími dole na římse a nahoře se čtyřmi segmenty. Na vrcholu segmentů klenáky profilované novorenesančně. Okenní římsa ve věžním rizalitu má vysazený arkýř na konzolách. Okna členěná ostěním, šestidílná. Jen do průčelí vpřed. Stříška arkýře prohnutá, krytá měděným plechem se dvěma čučky po stranách. Druhé nadzemní podlaží zakončeno širokou římsou ve spodní části se zubořezem. Pod římsou na rizalitu vlevo čtyři dekorativní plastické znaky, v rizalitu věže pod římsou šest znaků. Vlevo nad římsou rizalitu nástavec, po stranách s čučky a ve střední části nad ním mědí oplechovaný vikýř. Na stříšce čuček. Ve střední části nad římsou dvoustupňový obloučkový renesanční štít se čtyřmi pilastry v dolní části. V levé a pravé ose štítu malé třídílné okno, ve střední části barevné sgrafito Jiřího z Poděbrad na koni. Ve výplních spodní části štítu tři sgrafita s rostlinným dekorem. Na portálu po stranách segmentů čtyři čučky a ve střední části nahoře kovaná dekorace. V pravé ose stavby nad korunní římsou je hodinová věž. Nad římsou dvě plastické hlavy dívající se z výklenku. Vlevo měšťan v klobouku, vpravo měšťanka. Oba v kroji ze 16.století. Nad hlavami měšťanů ve výši středního nástavce je římsa. Nad ní ve střední ose věže jedno okno šestidílné v ostění a s nadokenní římsou. Nad oknem nevýrazná římsa obíhající kolem věže. Nad ní ve střední ose ciferník hodin rámovaný ostěním. V rozích ciferníku kruhy a v nich po jednotlivých cifrách napsané vročení 1905. Podloubí: Levá osa podloubí v mělkém rizalitu, pravá osa podloubí zesílená, tvoří základ věže. Podloubí má křížovou klenbu zesílenou pasy v místech pilířů a má čtyři osy zdi podloubí. První osa vlevo je šestidílné okno se segmentem členěné kamenným ostěním. Druhá osa zleva vstupní dveře, třetí osa zleva okno stejné jako v první ose. Čtvrtá osa zleva šestidílné okno členěné ostěním, nahoře rovné bez segmentu. Vstupní dveře do radnice dřevěné, černý nátěr, dvoukřídlé se segmentem nahoře. Dolní polovina dveří má kasetové výplně s vykrojenými rohy a ve středu výplně kovaný květ růže. Volná plocha po stranách dveří pobita dekorativními hřeby. Dvě kované dekorativní kliky. Horní poloviny dveří zasklena a před ní dekorativní novorenesanční mříž. Ostění dveří z pískovce, je profilované se segmentem nahoře. Natřeno růžovým nátěrem. Jižní průčelí do ulice Poštovní: V přízemí levá osa tvoří oblouk podloubí a základ věže. Dále vpravo sedm okenních os. Z toho dvě okna vpravo v rizalitu mělkém asi 20 cm. Pět okenních os, ve střední části okna třídílná se segmentem nahoře. Dvě okenní osy vpravo okna šestidílná, členěná ostěním se segmentem nahoře. V segmentu ostění oken dekorativní novorenesanční klenák. Přízemí od prvního nadzemního podlaží odděleno římsou ve spodní části se zubořezem. Plocha zdi dekorovaná bösáží. První nadzemní podlaží ve věži – jedna okenní osa, okno čtyřdílné členěné ostěním. Nad oknem ve druhém nadzemním podlaží balkon na třech konzolách kamenných s kamenným zábradlím a dekorativními výplněmi. Za balkonem šestidílné okno a v jeho střední části vstup na balkon. Ostění má po stranách dva hranaté pilastry ve středu dva toskánské pilastry. Nad pilastry římsa ve střední části vzepjatá do segmentu s dekorativní výplní štítu a helmy. Nad druhým nadzemním podlažím široká římsa, která pokračuje z průčelí. Nad ní opět dvě dekorativní hlavy, stejné jako v průčelí do náměstí. Nad nimi okno a ciferník hodin. Stejné jako v průčelí do náměstí. Průčelí do ulice Poštovní má v prvním nadzemním podlaží /jižní průčelí/ ve střední části pět okenních os. Okna třídílná rámovaná ostěním a nadokenní římsou na konzolách. Stejně ve druhém nadzemním podlaží. Plocha zdi obou poschodí má barevné psaníčkové sgrafito. Mělký rizalit v pravé části průčelí má v prvním podlaží dvě okenní osy šestidílných oken členěných ostěním a mezi nimi v plastické kartuši znak s českým lvem. Druhé nadzemní podlaží v pravé části průčelí má římsu a nad ní čtyři okenní osy. Okna třídílná se segmentem nahoře. Okna rozdělená pěti toskánskými pilastry se segmentem nahoře. Pod korunní římsou pás sgrafitové barevné rostlinné dekorace. Nad korunní římsou tři osy novorenesančních stupňovitých štítů. Ve středu každého štítu čtvercové okno. Po stranách na stupních štítu každý štít má 5 kulových čučků. Do středního nahoře zasazena tyč s pozlaceným Českým lvem nahoře. Završení mělkého rizalitu nad okapovou římsou vpravo tvoří velký tříosý štít. Vlevo a vpravo štítu oplechovaná osmiboká věžička. V postranních osách štítu, vlevo a vpravo vždy jedno okno třídílné. Střední část má pole se segmentem nahoře. V poli provedeno barevné sgrafito s vyobrazením Sv. Václava na bílém koni. V levé ruce má štít s černou svatováclavskou orlicí. Tři osy štítu členěny čtyřmi pilastry, nad nimi obloučky po stranách křídel štítu. Na římsách štítu po stranách pět čuček – hranatých váz. Střední má dekorativní tyč s ozdobou. Východní průčelí do dvora: Členěný půdorys do dvora má v přízemí jedno okno se segmentem a ostěním a je členěné na šest dílů. Tři další okna mají kovanou mříž opisující segment okna. Nad vstupními dveřmi do dvora je kovaná mříž. Fasáda do dvora má hladkou omítku. Severní průčelí do ulice Radniční a na tržiště: Část vymezená obloukem podloubí má jednu okenní osu v prvním nadzemním podlaží a dvě okenní osy ve druhém nadzemním podlaží. Plocha zdi je zdobená čtvercovým psaníčkovým sgrafitem. Přístavek má okna dovnitř dvorka s hladkou omítkou. Střecha budovy je sedlová, složitě poskládaná, úměrně k půdorysu. Věž radnice Věž je zakončena arkádovou lodžií, má na každé straně pět oblouků mezi šesti sloupky. Na nárožích na konzolách pětihranných jsou věžičky pětistěnné s otevřenými okny. Nad korunní římsou šestihranné cibulové báně. Jehlan hlavní střechy i s okosenými hranami je osmistěnný. Střecha má na čtyři strany vikýře se segmentovým okénkem a stříškou v trojúhelníkovém štítu završeném koulí. Na vrcholu jehlanu věžní střechy velká lucerna a ochoz kolem ní kované dekorativní zábradlí. Ochoz je také osmistěnný. Z ochozu přístup do věžičky se zvonem. Věžička osmistěnná – lucerna – se segmentovými oblouky nad otevřenými okny a klenákem ve středu segmentu nahoře. Sloupky na nárožích. Nad každým segmentem věžní lucerny otevřené obdélné okénko a nad ním široká profilovaná římsa. Nad ní teprve osmistěnná cibulová báň. Na báni oplechovaná špice ve spodní části s navlečeným diskem a horní části s koulí. Věžní špice zakončená kovovou tyčí s dekorativním plechovým praporcem a kovanou dekorací na vrcholu špice. Celý vrchol věže nad korunní římsou oplechovaný měděným plechem. Interiéry radnice Vstupní dveře do radnice celokovové, dvoukřídlé se segmentem nahoře. Dolní polovina má kasetové výplně s vykrojenými rohy a ve středu kovanou dekorativní růži. Plocha dveří po stranách pobita dekorativními hřeby. Dvě kované dekorativní kliky. Na každém křídle dveří jedna. Horní poloviny dveří zasklena a před ní dekorativní novorenesanční mříž. Nade dveřmi široká římsa a nad ní segment okna zakrytého novorenesanční dekorativní mříží. Ostění dveří z pískovce, profilované, nahoře se segmentem. Natřeno růžovým nátěrem.