radnice

Jednopatrová a převážně podsklepená budova z režného cihelného zdiva na půdorysu ve tvaru E je situována na severní straně Mírového náměstí a spolu se sousední školskou budovou tvoří městský blok obdélného půdorysu, součást zástavby centra Vítkovic, jedné z určujících městských čtvrtí Ostravy. Objekt sestává z hlavního křídla, orientovaného hlavním průčelím do Mírového náměstí, a dvou bočních křídel. Západní křídlo se hlavním průčelím obrací do ulice 1. máje a východní křídlo se hlavním průčelím obrací do Jeremenkovy ulice. Dvůr obdélného půdorysu uvozuje budova radnice ze tří stran, přičemž na boční křídla navazuje již zmíněná školská budova. Střední část hlavního křídla vystupuje výrazně do dvora v podobě mohutného rizalitu schodišťové haly monumentálního pětiramenného hlavního schodiště, spojujícího přízemí s prvním patrem. Radnice má členitou střešní krajinu. Směrem do náměstí a ulic jsou křídla zakryta strmými polovalbovými střechami s pultovými vikýři. V minulosti byly střechy kryty pálenými taškami tmavého, resp. černého zbarvení, v současnosti však jsou kryty plechovými šablonami s červeným nátěrem. Ústřední rizalit s hlavním vstupem uvozují boční věže s cibulovitými helmicemi, krytými šablonami z měděného plechu. V místě křížení příčné a podélné osy hlavního křídla je v ose hřebene střechy umístěna cibulovitě tvarovaná polygonální věž s dřevěnou vnitřní konstrukcí, taktéž pokrytá šablonami z měděného plechu. Nad dvorními trakty všech tří křídel jsou mírně sklonité pultové střechy, zatímco rizalit schodišťové haly kryje střecha valbová a schodišťovou věž východního křídla střecha jehlancová. V obou posledně zmíněných případech jsou střechy kryty opět červeně natřenými plechovými šablonami. Průčelí radnice se člení na kamenem obložený sokl se sklepními okénky se segmentovými záklenky z režné cihly. Okénka jsou chráněna kovovými mřížemi v podobě dřevěných ostrví. Nad soklem probíhá zkosená soklová římsa z cihelných tvarovek a nad ní jsou již fasády zformovány z režného cihelného zdiva. Dřevěná kastlová okna v úrovni přízemí směrem do náměstí i do ulic mají podobu celků o třech částech, tvořících sdružená okna s lomenými oblouky. Nad těmito okny člení fasádu suprafenestry v podobě zahrocených obdélných výplní se šedobíle tónovanou omítkou. V úrovni patra jsou uplatněna dřevěná kastlová převýšená obdélná okna se segmentovými záklenky. V dalších částech průčelí se objevují jiné typy dřevěných kastlových okenních výplní, například v prvním patře středního rizalitu hlavního průčelí se uplatnila okna se zahrocenými gotickými oblouky a po stranách okna se segmentovým zaklenutím s větračkami členěnými čtvercovým rastrem z příčlí. Goticky zahrocené okenní otvory se uplatnily i v případě oken dvorního průčelí schodišťové haly, kde se však objevují i půlená okna. V tamních oknech jsou umístěny kovové rámy, v nichž jsou vloženy secesní dekorativní vitráže. V případě tamních třech velkých goticky utvářených zahrocených oken jsou v jejich spodní části ještě dřevěné otvíravé kastlové výplně bez vitráží, umožňující provětrání prostoru. Vrátíme-li se k řešením fasád, omítkové pásy se objevují i na uličních fasádách nad okny prvního patra a jsou také využity v případě členění fasád štítů, ať již u polovalbového štítu rizalitu hlavního průčelí nebo u polovalbových štítů bočních průčelí. Uliční průčelí zakončuje profilovaná cihlová korunní římsa s konzolami. Hlavní vstup je situován ve střední části přízemí hlavního průčelí. Je tvořen předsíní trojúhelníkového půdorysu s gotizující klenbou bez žeber. Předsíň se otevírá do náměstí dvojící lomených oblouků,tvořících arkádu sklenutou do středního tordovaného sloupu mezi zmíněnými oblouky. V ose sloupu je nad ním směrem do náměstí umístěna gotizující konzola balkonu trojúhelníkového půdorysu, přístupného ze sálu v patře. V ose sloupu se z předsíně otevírají dva segmentově zaklenuté obdélné vstupy na jednoramenné vstupní schodiště ústící do chodby v přízemí.