radnice

Radnice stojí na západní straně náměstí v řadové zástavbě městských domů. Jižně od radnice stojí kostel sv. Ducha. Do bloku domů s radnicí patří také Bílá věž a kaple sv. Klimenta. Budova radnice leží mezi náměstím a Rokytanského ulicí. Má půdorys nepravidelného lichoběžníku, který se směrem od náměstí rozšiřuje. Půdorys se skládá ze čtyř křídel s pravidelným lehce obdélným dvorem. EXTERIÉR : Průčelí do náměstí je dvoupatrové, v přízemí sedmiosá budova s dvojicí věží nad krajními osami. Fasáda z poloviny 19. století je pozdně klasicistní. Půdorysně je fasáda slabě vydutá. Krajní osy a širší střední s otvorem pro průjezd tvoří ploché rizality. Přízemí fasády má omítkové kvádrování, ostatní patra jsou oddělena profilovanou římsou a mají pásování v omítce. Otvor průjezdu je polokruhově zaklenutý v plochém ostění. Patky jsou chráněny oblými kameny. Vjezdová vrata jsou dvoukřídlá bohatě zdobená. Jsou výplňová s klapačkou. Okna jsou v hladkých šambránách, jsou obdélná, dvoukřídlá, šestitabulková osazená v lící fasády, ven otevíravá. Ve středním rizalitu patra budovy je široké okno, jehož střední část tvoří vchod na balkon. Okno je rámováno profilovanou šambránou. Nad oknem je profilovaná římsa se střední částí trojúhelně zalomenou, spočívajíc na dvojici konzol. Mezi oknem a římsou je štukový ornament, uprostřed je provedena hlava královny. Nad oknem po stranách jsou dva znakové štítky s písmenem G a českým lvem. Přes celý rizalit v prvním patře je balkon na čtyřech volutových krakorcích se zábradlím z litiny. Ostatní okna jsou stejná jako v přízemí, jsou v profilovaných šambránách, nad okny jsou rovné římsy na dvojice volutových konzol. Na věžích jsou římsy trojúhelně zalomené. Pod římsami je štukový ornament. Ve středním rizalitu je ve druhém poschodí dvojice oken. Štít stejně jako celou fasádu kromě parteru pokrývá omítkové pásování. V přízemí je profilovaná bosáž. Ve štítu je osazen velký reliéfní znak - český lev. Fasáda je ukončena prolamovanou atikou. Oba krajní rizality jsou zakončeny hranolovitými věžemi. Na věžích je po jednom, segmentem zaklenutém okně. Nad oknem je kruhový ciferník hodin. Obě věže jsou zastřešeny měděným plechem pokrytou bání čtvercového půdorysu s lucernou. Vlastní budova se sedlovou střechou má krytinu z bobrovek. Zadní fasáda do Rokytanského ul. je jednoduchá, dvoupatrová o čtrnácti okenních osách, okna jsou sdružená ve dvojicích. Sokl je hladký, přízemí má omítkové pásování. V krajních osách je po jednom, polokruhem zaklenutém vjezdu. Severní vjezd je zazděn a jsou v něm zřízena dvě dvoukřídlá šestitabulková okna. Jižní vjezd uzavírají novodobá vrata. Okna v přízemí jsou dvoukřídlá šestitabulková, osazená ve špaletě dovnitř otevíravá. Na oknech jsou novodobé mříže. Patro je ukončeno jednoduchou římsou. Podokenní parapety mají vpadlou plochu. Nadokenní římsy jsou rovné na ploše provedených konzolách s kapkami. Okna druhého patra jsou stejná, nadokenní římsy chybí, hlavní římsa je profilovaná. Střecha sedlová. ' Fasády do nádvoří- dvůr je v přízemí zastřešen prosklenou kovovou konstrukcí, tvarem valbové střechy. Z hlavní budovy ústí stlačeným obloukem zaklenutý průjezd. Sokl je obezděn kamennými deskami. Na pravé straně dvora jsou dvě dvoukřídlá desetitabulková okna osazená v líci fasády. Ve střední ose je vstup v hladkém ostění. Dál jsou dva novodobé vchody. Na levé straně dvora je pět stejných oken jako naproti. Na zadní straně je okno a dveře v ploché šambráně. Dále je jedno okno částečně a jedno úplně zazděné. Ve zdech dvora v přízemí jsou dodatečně osazené nápisové desky od raně renesančních až po desku z pol. 19. století (5ks), které sem byly přeneseny ze staré zbořené Slezské brány (1786). Jedna deska je na přední straně dvora se znaky města (1520), na pravé a levé straně je po jedné desce a na zadní další dvě. Nejmladší dokumentuje znovupostavení radnice 1850-52. V patrech je na průčelní a zadní straně po čtyřech oknech, na bočních stranách po pěti. Fasády jsou hladké. Jižní boční fasáda ústí do dvora sousedního domu (čp.165). Je hladká bez členění, ukončena profilovanou hlavní římsou. V přízemí a prvním patře je osm okenních os, ve druhém jedenáct, část oken v přízemí je zazděná, okna jsou většinou sdružená, dvoukřídlá osazená do líce. Ve druhém patře je u věže pavlač, nesená krakorci spojenými oblouky. Zábradlí pavlače bylo dřevěné a proskleno. U třetí okenní osy je postavena ohradní zeď s průjezdem. Severní boční fasáda obrácená do dvora (čp.164) je hladká bez členění. V prvním a druhém patře probíhají pavlače na krakorcích. Na fasádě jsou okénka schodišť a příslušenství. V přízemí je vstup do sklepa.