radnice

Renesanční, v jádru pozdně gotická dvoupatrová budova na obdélné parcele s podloubím a asimetricky předsunutou průčelní věží, situována na západní straně náměstí na dvou hloubkově položených městištích. Levá část průčelí, otevřená v přízemí půlkruhovým obloukem podloubí, má dvě okenní osy s obdélnými okny s nástavci a nadokenními římsami, vrcholícími v prvním patře segmentem a ve druhém patře mušlí. Podokapní římsa levé části průčelí spočívá na konzolách. Pravou část průčelí tvoří předsunutá věž, třípatrová, v přízemí čtyřboká a v patrech polygonální.V čele přízemí věže je hrotitý portál s profilovaným kamenným rámem. V prvním patře věže jsou na třech stranách obdélná okna. Ke zkoseným stěnám jsou přistaveny dvě kolosální sochy ozbrojenců s meči a štíty. Na štítech je jednoocasý lev a orlice. Hlavy ozbrojenců přesahují až do druhého patra. V čele rozhraní prvního a druhého patra je nízký reliéf zobrazující oba ozbrojence, jak před městskou branou drží košatý strom s orlem. Ve druhém patře věže je ukončena osmibokým roubeným ochozem krytým pultovou střechou, nad niž je osmiboká lucerna s cibulí krytou plechem. Fasáda je červená s bílými plastickými články. Věž je zdobena sgrafity - v přízemí kvádrováním a v patrech ornamentálními a figurálními motivy. Na jižní straně věže jsou data: 1525-1591, 1641, na severní straně: 1721, 1850, 1877 a vepředu mezi sochami ozbrojenců: 1912, 1967. Zadní fasáda je hladká, dvoudílná. Má tři a dvě okenní osy s obdélnými okny. Po straně je vyústění průjezdu zaklenuté stlačeným obloukem s červeným pískovcovým portálem, který má rovné nadpraží oddělující nadsvětlík v záklenku. Vedle portálu je na pravé hraně fasády z kamene vyzděný opěrák. Okna jsou rámována hladkými šambránami šedé barvy, osazeny šestitabulkovými výplněmi, zasazena do fasády s meruňkovým nátěrem. Patra jsou oddělena jednoduchými kordonovými římsami. Dvorek vybetonován, upraven na parkoviště. Střecha sedlová s hřebenem souběžným s průčelím, krytá plechem, prolomená dvěma světlíky. Krovní konstrukce vaznicová, částečně půdní vestavba.