radnice

V historickém jádru obce situovaná pozdně renesanční jednopodlažní stavba radnice, zbudovaná na obdélném půdorysu, z východní strany s připojením dvoupatrového klasicistního přístavku. Uliční průčelí hlavní části budovy otevřené podloubím sklenutým na čtyři toskánské sloupy. Fasáda prolomena trojicí obdélných okenních otvorů s rovnou nadokenní římsou a čtvercovými parapetními vpadlinami, v meziokenním prostoru zrcadlové vpadlé výplně s ujmutými rohy. Fasáda horizontálně členěná kordonovou římsou ohraničující pás podstřešních zrcadel a vertikálně nárožními lizénami. Střecha sedlová v nároží zvalbená, krytá pálenou bobrovkou. V hlavním průčelí zasazena kamenná deska se znakem Blučiny, letopočtem a nápisem v humanistické kapitále: ANNO DOMINI / 1.6. (štít) .11. / MILVGTE SPRAWEDL / NOST WY KTERZI Z / SAVDITE ZEMI SMYSLETE OPANV BO / HV DOBRZE A WVPRZIMNOSTI SRDCZE / HLEDEYTE GEHO: MAVDROSTI. 1. KAP. //. V 1. poschodí radnice původní kamenný renesanční portál se znakem Blučiny (dva muži nesoucí vinný hrozen), letopočtem 16 / 11, dvojicí andílčích hlav a vejcovcem. Přístavba na pravé straně radnice z roku 1832 se dvěma okenními osami, v přízemí sdružená okna s pravoúhlým ostěním, nárožní bosáž, profilovaná podstřešní římsa doplněná zubořezem, střecha pultová. Na přístavku v meziokenních prostorech prvního a druhého patra dva štukové vavřínové polověnce uzavírající české nápisy v humanistické kapitále s datací: TENTO / DIL TOHOTO / RADNIHO DOMU / BIL Z WEISSEN A / OPRAWEN CELI BIL / Y STRACHA CELA / BO / WZDELANA / SRDCE / BILA. L.P. / KAP. / 1832 // a TENTO / RATHAUS BIL / ZWEISEN ZA / PANU AURADNICH / PA PUDMISTRA MAR / TINA NOWOTNIHO PA / RICHTARE FABIANA / HANKE P. HOSPODARU / IRIKA JEZKA A MA / TEIE SSOFRA.//.