radnice

Budova radnice stojí na SZ straně náměstí, na nároží s ulicí Libereckou. Patrová stavba obdélného půdorysu má všechny fasády řešeny s přísnou symetrií. Přízemí je zdobeno pásovou lineární bosáží, v patře je omítka hladká, zdobená pouze šambránami oken a dekorem parapetů. Střecha je sedlová, ktrytá měděným plechem. Hlavní východní fasáda má v ose průčelí do náměstí pětipodlažní věž, svou hmotou mírně předstupující před líc zdiva, v přízemí s hlavním vstupem do budovy, v patře s hluboce předsazeným balkonem a nade dveřmi s městským znakem. Dveře jsou dvoukřídlé, dřevěné, ve spodní části s dvěma obdélnými výplněmi, v horní části s obdélnými skleněnými výplněmi a nad nimi se skleněnými výplněmi čtvrtkruhových výsečí. Všechny skleněné výplně jsou kryty kovanými dobovými mřížemi. Kování dveří dobové. V nejvyšším podlaží jsou kruhové ciferníky hodin, střecha je jehlanovitá, s vikýři na každé straně, ukončená korouhví. Po obou stranách věže v přízemí jsou okna ve dvou osách, obdélná, zasazená dovnitř, dvojitá s poutcem, trojkřídlá, třítabulková, s podokenní římsou a štukovou šambránou, která je v horní části barevně sjednocena s částí fasády a zakončena až na kordonové římse; v patře jsou tři okenní osy se společnou průběžnou parapetní římsou, trojice oken je vždy sjednocena šambránou, sestávající se z kolmých sloupků, lemujících okna, vodorovným překladem a půlkulatým štukovým závěrem s klenákem nad každou okenní osou. Nad hlavní římsou nesenou konzolkami je štít s jedním půlkruhově zakončeným oknem. V honí části levého štítu je letopočet 1889, v pravém štítu 1812. Štíty jsou v dolní části zdobeny kamennými volutami, po stranách s hranovanými jehlancovými čučky a nahoře s lasturou a centrálním čučkem, plocha štítu pilastry a zrcadly. Vstupní dveře umístěny nad schodištěm, jsou původní, dvoukřídlé s plastickými výplněmi, nad nadpražím je umístěno půlkruhové světlíkové okno. Kování dveří je původní. Boční fasáda do Liberecké ulice je sedmiosá, první, mírně předsazená osa je na rozích členěna bosáží, přízemní řada oken je ve všech prvcích shodná s okny v průčelí, okna v prvním patře jsou taktéž shodná s okny v průčelí, jen suprafenestry jsou tvořeny výrazně plastickými nízkým tympanonem v 1. ose a půlkruhovými tympanony s kamennými čučky v ostatních osách. Nad korunní římsou jsou v jednotlivých osách ve střeše proraženy oplechované vikýře s jednoduchými obdélnými okny, zakončené jednoduchými jehlancovými věžičkami. Pravá a levá osa je zakončena ozdobným štítem s centrálně umístěným obdélným oknem, zakončeným kamennou mušlí s čučkem. Přízemí je zakončeno branou se zdí a zděným sloupkem, zakončenými pískovcovými římsami s čučky. Brána novodobá. Dvorní SZ fasáda je pětiosá - s okny pouze v patře, v přízemí v ose pouze vstup do budovy, vlevo malé okénko a na pravé straně je přistavěn malý téměř čtvercový přístavek s pultovou střechou. Vstup je zasazen do pravoúhlého kamenného portálu, dveře zasazeny dovnitř, dvoukřídlé, rámové, s výplněmi. Patro je pětiosé, střední část zvýrazněna vertikálními řadami bosáže. Mezipatrová římsa je konzolová, trojosý štít zdobený pilastry a volutami, zakončený jednou okenní osou s edikulou zdobenou volutami a čučky Všechna nároží zvýrazněna bosáží. Interér: Vstupní chodba na obdélném půdoryse, sklenutá valenou klebnou s výraznými pasy, uprostřed pravé strany vedou novodobé dveře na schodiště s odpočivadlem a dobovým dřevěným zábradlím s tordovanými sloupky a ornamentálně vyřezávanými pilíři. V prvním patře zakončuje vstupní halu, zdobenou výraznými štukovými pilastry s ionizujícími hlavicemi mohutná stěna s dřevěnými a skleněnými vitrajovými výplněmi v secesním stylu se vstupními dveřmi do zasedací síně. Na ostatních původních dveřích tohoto patra jsou zachována původní kování. Historie budovy: Budova radnice je v Hodkovicích poprvé vzpomínána v souvislosti s požárem města v roce 1692. Touto pohromou byla často sužována, zničena nebo silně poškozena v letech 1707, 1768, 1806. Nová budova radnice se začala po posledním požáru stavět roku 1811, dokončena v září 1812, (včetně pokrytí věže 1814) podle plánů stavitele J. Arnolda. Roku 1889 byla v krátké době 8 měsíců zásadně přestavěna podle plánů místního stavitele Franze Wildeho. V r. 1902 byla do dvora přistavěna policejní stanice.