radnice

Soubor budov radnice uzavírá náměstí v nejvýše položeném místě na jihovýchodě, při nároží s ulicí Sušilovou. Hranolová věž má od výšky druhého podlaží zkosená nároží (ze strany od náměstí zčásti skrytá zídkami, v pravé z nich umístěn zvonek z roku 1593). V úrovni hodinového patra s bytem věžníka je zkosení plynule srovnáno do plné šířky zdiva, nároží zde doplňuje bosáž uvozená kamennými (lvími) hlavami s kruhy v tlamách. Do všech světových stran hodinového podlaží směřují kruhové ciferníky, směrem do náměstí je ciferník podložen čtvercovým polem s uchy v rozích. Výše následuje ochoz s parapetem tvořeným plnou zdí, z níž vystupují kuželky. Následuje subtilnější hranolový úsek věže s bosáží na nárožích, se dvěma patry oddělenými kordonovou římsou, nahoře do všech stran fasáda prolomena dvojicemi slepých pravoúhlých oken. Ze stanové střechy vyrůstá osmiboký tambur zvonového patra, na něm dvojitá báň oddělená osmibokou otevřenou kaplicí. Věž zakončuje makovice s praporkem a zlaceným městským znakem. Přízemí věže je směrem do náměstí prolomeno vjezdem se stlačeným obloukem vymezeným jednoduchým kamenným ostěním, nad ním se nachází oválný medailon s reliéfem štítonoše držícího městský znak. První patro osvětluje z náměstí pravoúhlé okno. K věži zprava přiléhá budova radnice, sestávající ze dvou patrových objektů, tvořících část severní fronty Sušilovy ulice; navazující dům se zalamuje směrem na sever do vnitrobloku. Fasáda domu č. p. 3/1 směřuje do náměstí třemi osami, do ulice osmi. Pravoúhlé okenní otvory (do ulice v přízemí první tři zazděné) jsou umístěny v šambránách – v přízemí jednoduchých lištových, v patře, odděleném kordonovou římsou, jsou šambrány opatřeny uchy s kapkami a výraznějšími podokenními římsami s vykrojenými oblinami. Fasády členěné rustikou (v přízemí kvádrování, v patře pásy) zakončuje profilovaná korunní římsa nesoucí sedlové střechy. Navazující dům č. p. 2/40 je čtyřosý, ve druhé ose zleva v přízemí je pravoúhlý vstup. Okna a jejich šambrány jsou stejné jako u sousedního objektu, patra však nejsou oddělena římsou a fasády jsou hladké. Směrem do vnitrobloku je dům č. p. 2/40 poněkud snížený a nepravidelně rostlý. Směrem do ulice Kpt. Jaroše má pět nepravidelných os s okny do zvýšeného přízemí, ve čtvrté, mírně předstupující ose se nachází průjezd. V přízemí v podvěží jsou valené klenby se styčnými trojbokými výsečemi s hranami vytaženými do hřebínků. Klenuté jsou rovněž prostory přízemí v křídlech (zde mázhaus, z něj přístupný velký valeně klenutý sklep), patra mají rovné stropy.