radnice

Zděná omítaná patrová stavba na půdorysu L, se zvýšeným přízemím a suterénem vyrovnávajícím svažitý terén a s třípatrovou věží v severovýchodním nároží (v místě styku V a J křídla) stojí na SZ straně náměstí. Na J a S straně souvisí s průběžnou frontou domů na náměstí. Stavba je funkčně dělena na radniční část, ke které náleží na úzké hloubkové parcele vystavěné J křídlo s věží a na tzv. soudní křídlo obrácené do náměstí. Fasády soudního křídla člení profilovaná kordónová a korunní římsa, směrem do náměstí také vysoký sokl s kvádrovou rustikou. Fasáda do náměstí má osm pravidelně rozmístěných okenních os, v přízemí dvě krajní osy vlevo v sousedství věže zabírá vysoký portál průjezdu klenutý lancetovým obloukem, doprovázený v sousední ose po pravé straně nižším obdélným portálkem průchodu pro pěší ve vysokém soklu. Dvorní průčelí je sedmiosé, částečně s nepravidelně rozmístěnými okny a se dvěma portálky s nadsvětlíky v přízemí, které jsou přístupné po předloženém schodišti a rampě. Portál průjezdu je zde sklenutý půlkruhovým obloukem, opakuje se kompozice portálku pro pěší včetně okna přízemí v jeho nadpraží. Okna mají jednoduché pásové šambrány s lištou, v průčelí do náměstí navíc i s parapetní římsou. Křídlo s mansardovou střechou a vikýři ve všech okenních osách kryjí prejzy. Radniční křídlo se do náměstí obrací fasádou o třech okenních osách, přičemž obě pravé náleží mohutné radniční věži. Členění obstarává kamenný sokl, suterén s pásovou rustikou, rustikované lizény odsazené od nároží, kordónová římsa mezi přízemím a patrem a korunní římsy. Zvýšený suterén má portálek v levé krajní ose, v ostatních osách okna, vše s kamenným ostěním. Okna přízemí a prvního patra levé krajní osy mají jednoduché pásové šambrány. Mezi okny v přízemí věže je osazen kamenný český erb završený písmenem W a korunou. Okna prvního patra věže mají kamenné profilované šambrány s parapetními římsami, výplněmi s vpadlými poli a ozdobnými suprafenestrami s rovnou, trojúhelníkem proloženou římsou. Mezi okny je obdélné, zvlněným obloukem završené pole lemované štukovým profilem, ve kterém je malba Sv. Floriána. Okna druhého patra věže mají kamenné pásové šambrány s lištami, parapetními římsami, štukovou čabrakou, ušima a ozdobnými suprafenestrami s rovnou, segmentem proloženou římsou. Poslední patro má okna s kamennými pásovými šambránami s lištami, parapetními římsami a výraznými klenáky ve vrcholu. Mezi nimi je osazen kulatý hodinový ciferník se zlacenými římskými ciframi na černém podkladě. Ostatní fasády věže jsou bez oken, pouze s hodinovými ciferníky na každé straně a s rustikovanými od nároží odsazenými lizénami. Mansardovou střechu věže s okosenými nárožími kryjí prejzy. Uprostřed vystupuje vížka s lucernou a cibulovou bání, makovicí a ozdobným křížkem (krytá mědí). Fasády dvorního křídla jsou strohé, nečleněné, pouze s jednoduchým soklem; západní štít je trojúhelný hladký. Křídlo se sedlovou střechou s volskými oky kryje římská betonová probarvená taška. Předmětem ochrany je radnice čp. 1 a vymezené pozemky.