radnice

Bývalá radnice Bývalá radnice se nachází v Levíně. Levín je obec nacházející se v okrese Litoměřice, který leží v Ústeckém kraji. Střed obce je tvořen kostelem Povýšení sv. Kříže. Nachází se zde rozvolněná zástavba. Budova radnice se leží v centru obce jihozápadně od zmíněného kostela. Bývalá radnice je klasicistní patrová zděná stavba kryta mansardovou střechou krytou eternitem. Na vrcholu střechy se nachází osmiboká zvonička s hodinami, v hřebeni završená bání a zakončená korouhví. Hodiny jsou umístěné na straně severovýchodního průčelí. Fasády jsou členěné lizénovými rámy s čabrakami pod korunní římsou. Stavba má sokl, průběžnou patrovou římsu a je zakončena profilovanou korunní římsou. Severovýchodní průčelí směřuje do náměstí je lizénami rozděleno na tři pole, která jsou tvořené vždy dvěma okenními osami. V první okenní ose se nachází v přízemí prostý obdélný dveřní otvor s mříží. V druhé ose v přízemí je vložen velký obdélný okenní otvor vyplněný sklem. Ve třetí a čtvrté ose se nachází obdélný vstupní otvor se segmentovým obloukem. Pátá a šestá osa je tvořena obdélným okenním otvorem s dvoukřídlou okenní výplní. V patře jsou všechny osy tvořené obdélným okenním otvorem, stejným jako v posledních dvou osách v přízemí s výjimkou třetí osy zleva, ve které se nachází obdélný dveřní otvor s jednokřídlou skleněnou výplní umožňující vstup na balkon s litinovým zábradlím. Severozápadní průčelí je čistě omítnuté s mírně vysunutou hmotou přízemí, která je krytá taškami a v patře se nachází čtyři malá obdélná okna se skleněnou výplní. Jihozápadní průčelí směřuje do dvora. Vyrůstá z terénu a v patře je vložena dřevěná pavlač, která je zastřešená prodloužením střechy. V přízemí se nachází obdélný otvor s rámem s jednokřídlou dveřní výplní, okenní otvor zaklenutý segmentovým obloukem vyplněný tabulkovým sklem, malý obdélný otvor a obdélný otvor s jednokřídlou dřevěnou výplní s petlicí. V patře se nachází dřevěná vysunutá pavlač, dva čtvercové okenní otvory ohraničené šambránami a jeden dveřní otvor umožňující přístup na pavlač. Jihovýchodní průčelí má sokl, průběžnou patrovou římsu a je zakončeno korunní římsou. Fasáda je ohraničena lisénovým rámem. Pole v rámu je tvořeno dvěma okenními osami. První osa je tvořena v přízemí i v patře jedním obdélným oknem. V druhé ose se v přízemí nachází obdélný dveřní otvor se skleněnou výplní a v patře je vloženo obdélný okenní otvor.