radnice

Dům č. p. 21, kde sídlí MÚ Roudnice nad Labem, je řadový, třípodlažní. Hlavní průčelí je protnuto v druhém a třetím nadzemním podlaží třinácti okenními osami, z nichž tři střední tvoří rizalit. Přízemí je členěno taktéž třinácti osami, avšak prostřední osu rizalitu tvoří vstupní dveře, ostatní osy jsou okenní. Výplně otvorů tvoří jednoduchý rám s dvoukřídlím a segmentovým nadsvětlíkem odděleným poutcem. Horizontálně dělí hlavní průčelí předstoupený sokl, kordonové a parapetní římsy. Sokl je vyveden ve škrábané omítce s hraněním, které je v některých částech zdobeno vodorovnými a vertikálními linkami. Barevně je řešen jako světle okrový s tónováním do růžova. Sokl je vyveden, podle vizuální obhlídky, z vápenocementové omítky s vysprávkami nejrůznějšího stáří. Sokl je sám o sobě prolomen obdélnými okenními osami. Vertikální členění uličního průčelí je zajištěno pilastry na krajích každého okna. Přízemí je zvýrazněno plastickou omítkovou bosáží. Okna všech pater jsou uzavřena plným obloukem a lemována několikrát odstupňovanými šambránami, které mají ve svém vrcholu klenák ve tvaru lví hlavy nebo tvaru palmety. Střed budovy je dále zdůrazněn bohatším pojednáním parapetu oken prvého patra, a to kuželkovou balustrádou, vrcholí trojúhelným tympanonem se sgrafitem znázorňujícím městský znak. Střecha je sedlová a její hřeben je souběžný s uliční čárou. V přízemí je ve středu budovy průjezd, v jehož pozadí je monumentálně řešené schodiště. Ve třech komunikačních prostorách přízemí jsou valené klenby, ostatní prostory jsou plochostropé. Dvorní průčelí je tříúrovňové, v levé části (při pohledu ze dvora) je umístěn prosklený výtah. První úroveň je na obou stranách členěna jednou okenní osou v každém podlaží, stejně tak druhá úroveň; třetí úroveň je v přízemí členěna vratovou osou a jedním kruhovým kolem po každé straně vrat, zbývající patra jsou členěna čtyřmi okenními osami. Na hlavní budovu navazuje ve dvoře západní a východní křídlo se stejnou patrovostí, jako budova hlavní.