radnice

Goticko-renesanční dům na severní straně náměstí na obdélném půdorysu, umístěný ve svahu s okapovou orientací hřebenu sedlové střechy kryté bobrovkou. Přízemí je členěno na šest os, uprostřed dvojice portálů. Pravý kamenný portál zahrnuje vstup-průjezd do objektu. Portál zasahující do úrovně patra je půlkruhově sklenutý, nárožní pilíře s plastickým zdobeným povrchem s rožmberskými růžemi, v soklové části s odrazníky. Portál je ukončen mohutným kladím s profilovaným architrávem, vlysem a předsunutou římsou. Levý portál téměř identický, provedený ve štuku. Součástí památkově chráněného areálu byl i dnes již zbouraný pivovar, který tvořil obdélné křídlo na západní straně do hloubky parcely. Goticko—renesanční dům na severní straně náměstí na obdélném půdorysu, umístěný ve svahu s okapovou orientací hřebenu sedlové střechy kryté bobrovkou. V přízemí ubíhající soklový pás s malým obdélným sklepním okénkem v pravé části. Přízemí je dále členěno na šest os, uprostřed dvojice portálů. Pravý kamenný portál zahrnuje vstup-průjezd do objektu. Portál zasahující do úrovně patra je půlkruhově sklenutý, nárožní pilíře s plastickým zdobeným povrchem s rožmberskými růžemi, v soklové části s odrazníky. V úrovni paty oblouku profilovaná vystupující římsa. Ve vrcholu opět pětilistá rožmberská růže‚ ve cviklech monogramy JW a GW. Portál je ukončen mohutným kladím s profilovaným architrávem, vlysem a předsunutou římsou. Vlys s nápisem a datací: "DER HERBEHUT DEN AINGANG UND AUSGANG VON NUNAN / BIS IN EWIGKHEIT ANNO 1594 GALLUS WENINGNER". Vstupní novější dvoukřídlové dveře se skleněnými výplněmi. Levý portál téměř identický, provedený ve štuku. Zde je umístěno sdružené šestitabulkové okno v líci fasády. Vpravo od středových portálů dvě okenní osy s šestitabulkovými okny. Okna vybavena profilovanými šambránami, parapetními římsami a přímými návojovými římsami. Vlevo od portálu rovněž dvě osy. Jedno analogické okno a zcela vlevo vstup s dvoukřídlými výplňovými dveřmi v líci fasády. Vstup se štukovým portálkem v intencích oken. Mezi jednotlivými osami dělící plastické lezény s pásovou rustikou. Na pravé straně rustika s charakterem nárožní bosáže. Plochy hladké. Přízemí ukončeno jednoduchou kordonovou římsou. Patro s okenními otvory respektujícími osovost přízemí, tj. šest okenních os, přičemž nad oběma portály jsou okna provedená jako sdružená bez mezipilířku. Okna bez lemování pouze s nadokenními volně umístěnými profilovanými římsami. Fasáda hladká, pouze u nároží zvýrazněna plastickými lezénami s pásovou rustikou. Patro ukončeno profilovanou korunní římsou. V úrovni patra na meziokenním pilíři uprostřed jsou odkryty a restaurovány sluneční hodiny s figurálními motivy. U dalších pilířů odkryté alianční znaky postupných držitelů Benešova — Švamberků vlevo a Buquoyů vpravo včetně klenotů a přikryvadel. Dvorní fasáda hladká bez zdobnosti v patře poue s portálem průjezdu s půlkruhovým zaklenutím a dvěma novými úzkými okénky v levé straně, pravá část přízemí je částečně zakryta stavbou garáží a dílen, nad střechou této přístavby z 80. let je čtveřice ležatých úzkých obdélných oken. Portál průjezdu je přístupný po kamenném vyrovnávacím schodišti. Patro dvorní fasády je sedmiosé v rytmu 2-1-4. Okna jsou zde dvoukřídlá šestitabulková s horním poutcem.