radnice

Dvoupatrový objekt bývalé radnice se nachází v řadové zástavbě jižní fronty náměstí. Stavba završená valbovou střechou vrcholí vysokou štíhlou věží s bání a lucernou, posazenou nad levou části domu. Plasticky bohaté průčelí zdůrazňuje předsazený portál ukončený v prvním patře balkónem. Parter je tříosý se středovým půlkruhově zaklenutým portálem, lemovaným dvojicí polosloupů a dvojicí oken běžných rozměrů po stranách. Okna lemují profilované šambrány s ušima a s vrcholovým klenákem. Celý parter, včetně portálu, opticky sjednocuje plastická pásová bosáž a pásový vlys, členěný články blízkými klasickým triglyfům. Vše zakončuje vysazená odstupňovaná římsa. Obě navazující patra jsou čtyřosá. Okna lemují plasticky bohaté články s nadokenním i podokenními římsami, frontony, konzolami ap. Nároží věže i domu zdůrazňuje plastická omítková bosáž. Dispozice je dělena střední chodbou. Celé přízemí je klenuté, patro až na zaklenutý prostor ve věži je plochostropé. Ve dvoře je situované patrové stavení bývalé věznice pocházející z poloviny 19. století Předmětem ochrany je dům čp. 3 a pozemek parc. č. st. 30.