radnice

Řadová dvoupatrová budova obdélného půdorysu s hranolovou věží v ose průčelí. Krytá sedlovou střechou, na věži cibulová helmice s dvojitou lucernou. Přízemí se dvěma symetrickými kamennými portály se segmentovými záklenky člení ploché průběžné bosování. Hladká patra oddělují kordonové římsy. Šestipatrová věž (vysoká 65 metrů) s bosovaným nárožím ukončena otevřeným ochozem, chráněným kuželkovou balustrádou s kamennými toskánskými sloupy nesoucími střechu. Dvorní průčelí radnice nečleněné s původním vlašimským portálem s letopočtem 1489. Portál hlavního vchodu z konce 16. století dnes umístěn v Sochově vile v Husově ulici. Radnice postavena na místě rychty, později panského domu prodaného městu roku 1557 Janem Jetřichem Černohorským z Boskovic. Přestavěna v roce 1572 a po požáru v roce 1724 barokně upravena. Fasáda upravována ve 2. polovině 19. století a novodobě v roce 1995.