radnice s věží

Jednoposchoďová budova radnice s věží je samostatně stojící bloková stavba, zaujímající velkou obdélnou parcelu v historickém jádru města. Sestává ze tří křídel obklopujících menší obdélný dvůr, jednotlivá křídla kryjí valbové střechy. V severovýchodním nároží je situována šestipatrová štíhlá hranolová věž s vysokou, složitě formovanou jehlancovou střechou. Střechu doplňují dva ochozy a nárožní věžičky ve dvou úrovních. Výška celé konstrukce odpovídá polovině výšky celé věže. Fasády radnice jsou výsledkem památkové rehabilitace z 90. let 20. století, která jim navrátila klasicizující podobu z doby před poškozením budovy bombou na konci 2. světové války. Průčelí severního a východního křídla zdobí v úrovni přízemí vodorovné rýhování, patra, oddělená kordonovými římsami, jsou hladká. Obdélná okna rámují ostění s lištou, v patře je doplňují podokenními a vodorovné nadokenní římsy. Hlavnímu východnímu průčelí dominuje půlkruhový, bohatě zdobený renesanční portál s reliéfní znakovou symbolikou královského města. Průčelí jižního křídla jsou hladká, pouze na jižní straně probíhá kordonová římsa. Okna korespondují s ostatními okny. Na západní straně vede do dvora segmentový goticko-renesanční portál s bohatě profilovaným ostěním, nad ním je menší okénko se zkosenou vnitřní hranou a vlevo od něj prezentované torzo okna s ozdobným ostěním, vše z téže doby. Dispozičně přízemí radnice navazuje na středověké základy dvou obytných domů, rozšířené později o severní křídlo. Hlavní prostory východního křídla – vstupní síň a sousední sál – jsou zaklenuty křížovými hřebínkovými klenbami a opatřeny četnými kamenickými detaily. V západní části je vloženo dvouramenné schodiště do patra, pod ním pak rovněž schody do sklepa. Navazující část jižního křídla je plochostropá, rozdělená recentně do menších prostor. Severní křídlo tvoří podélný dvoutrakt, z něhož krajní uliční je zaklenut sledem křížových kleneb s hřebínky. V jižním traktu je několik užších prostor zaklenutých valeně, recentně přepříčkovaných. V západní části předstupuje směrem do dvora mělký patrový přístavek arkádové chodby, na něj kolmo navazuje nad západním vjezdem krátká pavlač. V přízemí přístavku je zachován sedlový pozdně gotický portálek s přetínavou profilací, pod pavlačí pak renesanční portálek s plochou reliéfní výzdobou. Interiéry v patře rámcově navazují na dispozici přízemí. V severním traktu severního křídla zčásti ještě místnosti zaklenuté renesančními a barokními klenbami, v jedné místnosti trámový strop s průvlakem podepřeným dřevěným polosloupem. V ostatních částech patra již novodobé plochostropé prostory. Průčelí věže mají hladké omítky respektující reliéf zdi. Na jižní straně předstupuje do výšky 5. patra mělký rizalit, v němž je zčásti zapuštěné vnitřní točité schodiště. Na středních osách průčelí jsou umístěna středně velká obdélná okna s ostěními formovanými oblounem, vyplněná kovanými mřížemi. V patře pod spodním ochozem jsou na všech stranách velké hodinové ciferníky. Ochoz v současnosti kryje z vnější strany dřevěné bednění, prosvětlené menšími okenními otvory. Patra věže mají jednoduchý půdorys o jedné čtvercové místnosti. Prostory spodních čtyř podlaží mají valené klenby, do propojeného 5. a 6. patra je zapuštěná spodní část dřevěné konstrukce věže. Celkově se jedná se o soustavu pěti pronikajících se štenýřových rámových konstrukcí, na kterou jsou pak připevněny další trámové prvky krovu, ochozů a střechy.