římský vojenský tábor - archeologické stopy

Lokalita zaujímá prostor na návrší Hradisko (Římský vrch) v nadm. v. 220 m. Zaujímá oválný prostor o rozloze cca 9 ha. Komplex byl obehnán hrotitým příkopem a valem dřevěné konstrukce. Pozdějšími výzkumy byly prokázány i kůlové stavby tvořící řemeslnický okrsek římských vojenských dílen (fabricae) na terasovitém východním svahu nebo pozůstatky monumentální vojenské nemocnice (valetudinarium) níže na úpatí návrší (již mimo rozsah kulturní památky). Z lokality je známo množství mimořádných archeologických nálezů: Jedná se především o militaria – hroty kopí, trojbřité šipky, kování pochev mečů, bronzové, železné a stříbrné šupiny z několika pancířů, železné cvočky z římské boty (caliga), kování opasků a řemenů a zlomky přileb. Obzvláště zajímavý je nález ozdobné bronzové faléry (významného římského vyznamenání), velká část stříbrného šupinového pancíře a unikátní spínací destička slavnostního šupinového pancíře (lorica squamata) jezdce X. legie. Lokalita je nejspolehlivěji datována nálezy mincí (zvláště ražby Antonina Pia, Marka Aurelia a Commoda). Nejmladší ražbou je ražba Septimia Severa (193–211) nalezená v depotu sedmi denárů na severním svahu již v roce 1932.