rodinný dům

Jedná se o nepodsklepený suterénní třípodlažní řadový rodinný dům obdélného půdorysu se sedlovou střechou tvořící součást dosud z uliční strany fasádově jednotného souboru obytných řadových domů zbudovaných firmou bratří Viléma a Aloise Kubů v roce 1934 dle návrhu architekta Viléma Kuby. Hlavní uliční průčelí akcentované vystupující vertikální osou centrálního arkýře je v suterénu obloženém obkladačkami temně cihlové barvy členěné hlubokou pravoúhlou nikou, do níž je vložen pravoúhlý vstup a pravoúhlý okenní otvor, a vjezdem do garáže krytým dvoukřídlými žaluziovými vraty. Hranolový arkýř prolomený v prvním i v druhém patře pásovými okenními otvory bohatě osvětlujícími hlavní obytné prostory situované v přední části domu dosahuje plné výšky stavby a je ve vrcholu po stranách doplněn úseky vyložené korunní římsy. Zahradní průčelí domu je prolomeno v suterénu dvěma pravoúhlými okenními otvory se vstupem uprostřed, v přízemí opatřeném balkonem s plnými parapetními zídkami pravoúhlým okenním otvorem a okenním otvorem spojeným se vstupem na balkon, a konečně v prvním patře dvěma pravoúhlými okenními otvory. Ve schématu uspořádání interiéru domu představuje určující prvek uprostřed domu příčně k jeho ose procházející schodištní chodba rozdělující symetricky vnitřní prostor na polovinu orientovanou do ulice a část orientovanou do zahrady; schodištní chodba je přístupná ze suterénní haly, do níž ústí krátká vstupní chodba závětří s kyvadlovými dvoukřídlými dveřmi. V suterénu je soustředěno provozní zázemí domu: vstupní chodba, malá sklepní prostora, prostor WC a garáž v přední části, v části zahradní pak tři sklepní místnosti, z nichž prostřední prádelna je průchozí směrem do zahrady. V interiéru v přízemí domu celou uliční část zaujímá rozlehlý obývací pokoj prosvětlený z arkýře, v zahradní části se nachází kuchyně se vstupem na balkon a kabinet. Interiér prvního patra je řešen obdobně, je ovšem doplněn o prostor sociálního zařízení a koupelny a v zahradní části se nachází pokoj užívaný jako pracovna a menší ložnice oddělená od pracovny závěsem. V přízemí a v prvním paře se mimořádně zdařile projevuje promyšlené osvětlení interiéru – centrální schodištní chodba je bohatě prosvětlena přirozeným denním světlem z prosklených stěn oddělujících chodbu od pokojů na uliční a zahradní straně domu, hmota stěn chodby je současně odlehčena a členěna průhledy obdélného a trojúhelníkového tvaru prolomenými v jihovýchodní stěně schodiště, které jsou svými ostrými a pravými úhly dokonale sladěny s tvary schodiště a zábradlí a výrazně tak přispívají k celkovému vysokému výtvarnému účinku prostoru. Obdobně prostor koupelny a sociálního zařízení v prvním patře je přirozeně osvětlen skosenými okenními otvory ústícími do světlíku s funkčním systémem vyklápění. K vysokému estetickému dojmu přispívá řada výtvarně působivých detailů – dřevěné obklady parapetních zídek schodiště s bíle laděnými madly, dřevěné lišty rámující vstupy a dvířka do úložných prostorů ve stěně schodištní chodby, okosená nebo zaoblená nároží s bílým keramickým obkladem v koupelně a v kuchyni, kování dveří a okenních otvorů, ale i například elegantní křivka tvarování hmoty schodiště v místě jeho zalomení.