Rohanská pohřební kaple a hrobka

Rohanská kaple se nachází pod presbytářem, ve strmém svahu spadajícím do údolí řeky Jizery (k V). Kaple je přístupná ze hřbitova po obou stranách presbytáře (z J a S strany) 2 pilířovými branami (popis viz. EL ohradní zdi areálu), kterými se vchází na točité schodiště vedoucí na terasu (schodiště s terasou tvoří půdorys půlkruhu) před hlavním průčelím samotné kaple. Jedná se o zděný objekt (z pravidelných, pečlivě tesaných pískovcových kvádrů) podélného půdorysu se sedlovou střechou krytou nakoso kladenými eternitovými šablonami, se štítově řešeným průčelím. Průčelí je členěno třemi základními osami. Střední osu průčelí tvoří vysoký hrotitý portál (nad kterým je osazen rohanský erb) a střed trojúhelníkového štítu (ve vrcholu kdysi osazen kamenný kříž) v podobě velké jeptišky, která tak dominuje celé kompozici. Postranní osy tvoří 2 kruhová okna vyplněná kružbou. Mezi těmito základními osami je přízemí dále členěno šesti příporami, které ve výši štítu vynášejí šest novogotických fiál (dvě menší zničeny). Štít a fasáda průčelí nad okny je členěna panelováním s historizující ornamentikou. Z kaple se směrem k Z vstupuje do staré hrobky zahloubené pod presbytářem (valená klenba o 5 výsečích), za kterou následuje další hrobní komora. K S se portálem vstupuje po schodech do nové hrobky (obdélná síň k níž kolmo přiléhají kobky pro samotné rakve). Hrobka je odvětrávána třemi otvory v síle ohradní zdi a 4 průduchy S od schodiště.