Roklanská chata

Roklanská chata je situována na území Národního parku Šumava nedaleko státní hranice se SRN. Objekt stojí v nadmořské výšce 1 185 metrů na tzv. Podroklanské mýtině mezi Medvědí a Studenou horou. Jižně od chaty na Roklanském potoce leží bývalá Roklanská nádrž, jedna z osmi nádrží, které v minulosti napájely vodní dílo Vchynicko-tetovský kanál (kanál spolu s nádržemi prohlášený v roce 2014 za národní kulturní památku). Budova stojí severně od příjezdové komunikace na levém břehu Roklanského potoka. Přízemní stavba na obdélném půdorysu s delší osou orientovanou ve směru JZ-SV na nízké kamenné podezdívce, krytá sedlovou střechou s polovalbou na jižní a valbou na severní straně, krytina šindel (původně eternitové šablony). Jižní obytná část objektu je roubená, severní hospodářská část je zčásti zděná a částečně tvořená trámovou svisle bedněnou konstrukcí. Roubené konstrukce obytné části provedené z polohraněných trámů s jednoduchou nárožní vazbou s přesahem zhlaví. Jižní průčelí obrácené ke komunikaci je dvouosé s na výšku obdélnými okny chráněnými dřevěnými dvoukřídlými okenicemi. Průčelí vrcholí lichoběžným štítem, uprostřed štítu na výšku obdélný vstup na bývalý balkon, krytý novodobou mříží (konstrukce balkonu nezachována). Střední část štítu kryta svisle kladenými prkny; postranní trojúhelné části štítu kryté šikmo kladenými prkny, spáry kryté lištami, prkna na spodní straně zdobně tvarovaná do půlobloučků. Střecha přetažena před štít a lemována po stranách štítu zdobně vyřezávanou lištou. Východní průčelí obytné části čtyřosé – zleva na výšku obdélné okno kryté dvoukřídlými okenicemi, dále vstupní dveře (dřevěné kazetové, přístupné jednoramenným betonovým schodištěm o 4 stupních) a dvojice úzkých na výšku obdélných oken s jednodílnými okenicemi. V nárožích východního průčelí vystupují zhlaví štítových roubených stěn, vlevo od vstupních dveří vystupují zhlaví vnitřní roubené dělící příčky; obdobně řešeno také západní průčelí, to je prolomeno pouze jedním oknem s dvoukřídlými okenicemi, umístěným v levé části průčelí. Navazující severní hospodářská část kombinuje zděné a bedněné konstrukce. Východní průčelí obrácené k potoku je trojosé, obvodová stěna bedněná tvořená svisle kladenými prkny, spáry kryté lištami; uprostřed široký vjezd s dvoukřídlými dřevěnými vraty, v krajních osách po jednom na výšku obdélném okně krytém dvoukřídlými okenicemi. Severní strana bez otvorů, levé dvě třetiny stěny svisle bedněné z prken, pravá třetina průčelí zděná, z vnější strany neomítané kamenné hrubě opracované kvádrové zdivo, v interiéru zdivo cihelné - přizdívka. Západní čtyřosé průčelí v celém rozsahu zděné (zdivo jako na severním průčelí); v krajních osách na šířku obdélný okenní otvor (vlevo bez výplně, zabedněný, vpravo s dvoukřídlými okenicemi), ve druhé ose zleva obdélný vstup s prostými svlakovými dveřmi, vpravo od něj úzké na výšku obdélné okno s okenicí; všechny otvory mají rám z neomítaných cihel.