rozcestník

Rozcestník je situován vlevo na odbočce na Městec a Uhersko, v samotném rohu rozměrné zatravněné plochy patřící k místní škole, pozadí tvoří stěna z thují. Zhotoven je z místního pískovce a vložené keramické části. Spodní díl rozcestníku je hladký jednoduchý válcový útvar, vysoký 95 cm o průměru 35 cm, bez jakéhokoliv zdobení či nápisů. Následuje střední část rozcestníku (keramická) obsahující vlastní „dopravní značení“. Tato část je na čtvercové základně o rozměrech 35 x 35 cm, vysoká je pak 25 cm. Nápis z východu označuje směr „DO UHERSKA“, menším písmen je napsáno „NÁDRAŽÍ“, dále pak šipka vedoucí daným směrem a vzdálenost „41 KM“. Z jižní strany je pak značení dvojí a sice nahoře nápis : „DO LUŽE“, pod ním vzdálenost „8,7 KM“ a šipka daným směrem. Dělící čarou je pak oddělen nápis „DO HR. TÝNCE“, pod ním šipka a vzdálenost „6,7 KM“. Rozcestník je završen částí opět kruhového půdorysu vysokou 30 cm a v nejširší části o poloměru 45 cm. Tuto část obíhají dva plastické jemně profilované prstence. Završený je pak jednoduchou římskou a jehlancovou stříškou velice mírně vyspádovanou. Vlastní nápisy nejsou do kamene vytesány, ale pouze napsány. V minulosti bylo evidentně zvykem rozcestník opatřovat různými nátěry (patrny jsou stopy po žluté, červené a růžové). Po restaurování vrácen i polygonální základový stupeň, do něhož je sloup zapuštěn.