rudný důl Drkolnov s historickým podzemím

Areál bývalého rudného dolu Drkolnov (dříve August, resp. Šachta knížete Augusta Lobkovice) je situován na temeni plochého návrší v jihozápadní části katastru Příbrami. Severně od areálu dolu se rozkládá velké sídliště. Základní komunikační osnovou je vidlice ulic Nad štolou a Drkolnovská, které odpovídají historické cestní síti. Severozápadně od dnešního areálu dolu byl situován ještě jeden důl, historicky zvaný Wolfgang, nebo též Drkolnov, dnes zaniklý. Areál dolu se skládá z několika oddělených objektů. Šachetní budova je prostá, mohutná stavba na téměř čtvercovém půdorysu. Dnešní budova je pouze torzem původní jámové budovy, doložené fotografií z roku 1896, kdy byla ještě opatřena nesymetricky umístěnou těžní věží. Zachovala se jen cca 1/3 původního objektu, zbývající část byla asi po roce 1985 zbořena. Stávající objekt, zděný z kamenného zdiva, má nenáročné fasády, členěné jen nárožní bosáží a výřezy oken a nízkou sedlovou střechu s novodobým vazníkovým krovem. Z detailů se dochoval na severní a východní straně prostý kamenný portálek. Památkově chráněna je šachetní budova, portál vodní a vstupní štoly a tarasní zdi, historické podzemí s vodním patrem vodní patrem, portál odtokové štoly a k tomu náležející pozemky.