rybník Velký Tisý

Hráz na severní straně rybníka je zemní, sypaná z místních materiálů. Po koruně hráze vede polní cesta. Délka hráze v koruně je 1 910 m, max. výška hráze ze vzdušní strany 5,5 m, min. šířka koruny hráze 6,1 m, průměrná šířka koruny hráze 10,5 m v levé části hráze (st. 0,0-1050,0 m) a 8,0 m v pravé části (st. 1050,0-1910,0 m). Opevnění návodního svahu je z kamenné rovnaniny. Vzdušný svah je pokryt pouze vegetací. Sklon návodního svahu činí 1:2,0 až 1:1,6. Hlavní výpustné zařízení: Spodní výpust je situována v levé střední části hráze (st. 768,0 m). Vtokovou část tvoří kamenný objekt, nad kterým je vybudován domek pro obsluhu. Vlastní výpust tvoří kamenná štola, jejíž výška k vrcholu klenby je 1,85 m a šířka 1,0 m. Na štolu navazují svislá kamenná křídla dlouhá cca 3 m. Za koncem křídel je koryto od výpusti v délce asi 30 m zpevněno kamennou dlažbou ve dně i na svazích. V této části má koryto lichoběžníkový tvar, šířka ve dně je 3 m, hloubka 1 m a sklony svahu 1:2. Přibližně 25 m od ústí výpusti je do koryta odpadu od výpusti zleva zaústěn odpad od sádek (lichoběžníkové koryto široké ve dně 0,5 m, hluboké cca 2 m se sklonem svahů cca 1:1, zpevněné ve dně a na svazích do výšky 0,7 m betonovými dlaždicemi). Dno a svahy obou koryt jsou v místě napojení opevněny kamennou dlažbou. Výpustné zařízení při levém konci hráze (st. 1843,0 m) slouží k vypouštění vody z rybníků Šatlavy a Velký Tisí do rybníků Velký a Malý Panenský a do rybníka Černičný. Tvoří jej dřevěný jednoduchý požerák vytesaný z jednoho kusu dřeva. Dřevěné potrubí o průřezu cca 0,2 x 0,2 m ústí na vzdušní straně do nezpevněné potrubní jámy. Odpad od této výpusti tvoří přirozené koryto. Rozdělovací objekt je situován u levého konce hráze (st. 118,0 m). Jedná se o betonový objekt, do kterého je zleva zaústěno betonové potrubí prům. 1,2 m (zatrubněná část náhonu z rybníka Koclířov), v přední stěně je propojení otvorem širokým 0,85 m a hraditelným dřevěnými dlužemi s rybníkem Velký Tisý a v pravé části je šikmou česlovou stěnou oddělen odběr na sádky a odběr pro střik do loviště. Odběrný objekt v levé části hráze (st. 550,0 m) slouží k odběru vody z rybníka Velký Tisý na sádky. Jedná se o betonový objekt se šikmou česlovou stěnou ve vtokové části a stavidlovým uzávěrem. Přístup je z koruny hráze po kamenném schodišti. Stav vegetace: Koruna hráze je po obou stranách cesty porostlá v levé a střední části hráze (do st. 1200,0 m) nízkým travním porostem, v pravé části hráze (st. 1200,0-1910,0 m) neudržovanou vysokou bylinnou vegetací. Na návodní straně po celé délce hráze roste řada vzrostlých dubů a lip. Návodní svah tvoří v levé a střední části hráze (do st. 1200,0 m) kamenná rovnanina na celou výšku svahu, která místy (zejména v horní části) prorůstá vegetací. V pravém konci tohoto úseku prorůstají kamenným opevněním i vzrostlé stromy (lípy, javory, duby). Návodní svah je v pravé části (st. 1200,0-1910,0 m) porostlý neudržovaným porostem a vzrostlými stromy (převážně duby). Vzdušní svah je v areálu sádek porostlý nízkým travním porostem a vzrostlými duby. Ve zbývající části je zarostlý neudržovaným travním porostem, vzrostlými stromy a v některých úsecích hustými nálety trnek, lísek a větších mladých stromků.Podhrází tvoří v levé části areál sádek, ve střední části hráze (st. 550,0-1200,0 m) je zarostlé nepropustnými uskupeními náletu, v pravé části podhrází jsou louky. Údaje o rybníce podle základní vodohospodářské mapy ČR Zatopená plocha v ha: 317,0 Objem v tisících m3: 4 280 Hloubka vody u hráze v m: 3,4 Kóta hráze: 427,5 Kóta přelivu: 426,1 Kóta výpusti: 420,7