sbor Husův

Dvoukřídlá dvoupatrová budova, umístěná na nároží městského bloku ve srazu křídel doplněná čtvrtkruhovým portikem a polokruhovou schodišťovou věží. Levé křídlo je obytné, pravé křídlo v sobě skrývá dispozici kostela a společenských místností. INT: Levé křídlo má za vstupem u levého okraje parcely hloubkovou chodbu, na kterou při zadním čele navazuje dvouramenné schodiště s původním zábradlím z vertikálních prutů a vchod na dvůr a do sklepa, který se nachází pod celým křídlem a je zastropen do traverz. Do prava se vstupuje do další chodby v centru dispozice, orientované podélně a z ní do místností při zadním a předním čele. Funkční využití: byty fařáře s správce sboru. Dochovány původní dveřní a okenní výplně. Věž je vyplněna elipsovitým točitým schodištěm, zakončeného plochým stropem, ze kterého se vstupuje do 3. NP pravého křídla - na kruchtu sborové místnosti. Pravé křídlo má nad sebou řazeny dva velké prostory, které jsou zpřístupněny ze čtvercových foyer u levé hrany křídla. Ke dvornímu čelu je vestavěno čtyřramenné monumentální schodiště se zděným zábradlím - nahoře okrouhlým a v poprsních vyplněným 2 vertik. a 3 horizont. pruty. V 1.NP se za foyer nachází bývalý divadelní sál (dnes prodejna), přes 2. a 3.NP prostor sborového sálu na půdorysu obdélníka s obdélným presbytářem, odděleným od lodi polokruhově zaklenutým vítěžným obloukem. Architektonické členění interiéru: Hustě řazená okna oddělují pilastry s hladkými hlavicemi. Na třech stranách lodi je vysazena kruchta s plnou poprsní, členěnou lizénami a hladkou parapetní římsou. Čelní stěna lodi je po boku vítězného oblouku rozdělena do kazet s vpadlými zrcadly. Strop je také rozdělen do kazet. Vstup do lodi z foyer zprostředkovávají dvoje dvoukřídlé dveře s nadsvětlíky. Zachovány půdovní světla a dveřní výplně. Všechny prostory sboru jsou plochostropé, často s viditelnou konstrukcí traverz. EXT: Fasáda světle žluté barvy. Levé křídlo Pětiosé se symetricky umístěnými čtyřtabulkovými okny na hranolových parapetech (v patrech). Pravá část, přiléhající věži, doplněna nízkou atikou s jedním ústupkem. Ve střední části je čtvrtkruhový portikus s cihlovým obkladem soklu, na který navazují jednoduché sloupy a úsek vnější stěny s výrazně vystupující plochou kordonovou římsou. Portikus má strop nesený traverzami, radiálně vybíhajícími z přízemí věže. Navazující věž je v přízemí i patrech opatřena oknem šestidílným (3x2 tabulky) oknem, které se na fasádě zalamuje. Nad druhým patrem je věž doplněna balkonem s prolamovaným zábradlím a hranolovým patrem zvonice se třemi úzkými okénky na všechny strany. Nad okénky probíhá římsa a vlys s nápisem PRAVDA VÍTĚZÍ na čelní straně, kompozici zakončuje měděná jehlacová stříška s kalichem a patriarším křížem ve vrcholu. Na věž navazují zakulacené úseky, opatřené vždy jedním oknem, které ji spolují s fasádami křídel. Pravé křídlo je z portiku zpřístupněno dvěma dvoukřídlými původními dveřmi (křídla dělené do tří zasklených zrcadel s mřížemi, které jsou obdobné mřížím schodiště v interiéru). Vnější fasáda je směrem k věži ve 2.NP prolomena dvěma okny, následují tři okenní osy na nižší stavbě skrývající foyer, sedm na středovém převýšeném rizalitu a osmá na okraji fasády. Všechny části mají oddělené přízemí od patra pomocí ploché široké římsy. Střední část se sály je v exteriéru rozčleněna pilastry s hladkými hlavicemi, které probíhají mezi okny (okna 1. a 2.NP pdvoukřídlá čtyřtabulková, 3.NP dvoukřídlá šestitabulková) Horní okraj fasády zakončuje nízká atika, na kterou navazuje zábradlí složené z nízkých pilířků a rovného parapetu mezi nimi. Dvorní fasáda na levém křídle po dvou osách ustupuje a je opatřena další okenní osou. Ve vrcholu ji doplňuje plochá římsa s ústupkem. Věž je prolomena dvěmi osami - v 2.NP se šestitabulkovými velkými okny a ve 3.NP se čtyřtabulkovými. Na pravém křídle o osmi osách se v úseku skrývajícím sál projevilo obdobné členění jako na vnější fasádě - probíhajícími pilastry a oblamovanou plochou římsou nad 1.NP. Fasáda bílé barvy, dvorek zatravněný.