schodiště - tzv. Gočárovo

Trojramenné schodiště spojující Žižkovo náměstí - ulice U Kropáčky s Komenského třídou a zároveň monumentálně uzavírající zející otvor vzniklý vybouráním vodní věže Kropáčky. Vysoká uzavírají zeď z armovaného betonu je členěna betonu je členěna pilířovými konstrukčními žebry a otevírá se půlkruhovým obloukem se zavěšenou lampou. Výtvarné řešení je bez obdoby u současníků. Nedílnou součástí schodiště jsou osvětlovadla. V oblouku uzavírajícím ulici Na Kropáčce je na subtilním svislém závěsu a vodorovném táhlu zavěšena v prostoru kovová obdélná mříž ze čtvercových profilů, s diagonálním členěním, do níž jsou symetricky vloženy tři polygonální osvětlovací hranoly. materiál (?) světlý kov. Podobné osvětlovací hranoly jsou umístěny i boční zdi při podestě schodiště.