sídliště Bylany, archeologické stopy

V 50. letech 20. stol. bylo na katastru obce Bylany jižně říčky Bylanky objeveno rozsáhlé neolitické sídliště s mnoha fázemi, půdorysy dlouhých domů a tisíci sídlištních objektů. Z Bylan také pochází rozsáhlý soubor archeologických nálezů. Nejvíce nálezy je zastoupena kultura s lineární keramikou, sídliště ale pokračovalo i v kultuře s vypíchanou keramikou a kultuře lengyelské. Archeologický výzkum pokračuje prakticky do současnosti. Bylanské sídliště je zásadní lokalitou pro poznání neolitických kultur v Čechách. Nejstarší prozkoumaný areál leží v J části vsi v poloze Nade vsí. Na SZ okraji obce byl objeven a prozkoumán neolitický rondel - kruhové ohrazení sestávající ze dvou koncentrických příkopů o průměru 90 resp. 110 m přerušených čtyřmi vchody. Rondel obklopuje ještě třetí vnější příkop. Kromě těchto dvou poloh jsou na celém katastru Bylan a sousedních Miskovic nálezy z období neolitu (povrchově prozkoumáno přes 85 ha). Na povrchu terénu dnes nejsou žádné stopy pravěkého osídlení pozorovatelné.