silniční most č. 12238-1

Most č. 12238-1, situovaný na komunikaci III. třídy č.12238 Hlavatce – Lékařova Lhota, je orientovaný svojí osou SSZ – JJV a přemosťuje Soudný potok. Je konstruován jako kameno-cihelný, jednoobloukový, kolmý, s horní mostovkou, s křídly. Délka mostu je 12,05 m, šířka 6,05 m, volná šířka 5,02 m, výška 4,27 m a délka přemostění 7,68 m. Zdivo je z lomového kamene s vápennou maltou, oblouk a zídky cihelné, opatřené hrubou stříkanou cementovou omítkou. Opěrné zdi výšky 0,65 m. Oblouk klenby je polokruhový stlačený, o světlosti 7,68 m, jehož vrcholnice je vodorovná a leží 2,30 m nad dnem koryta. Dimenze klenby cca 50 cm. Most vrcholí nízkými parapetními zídkami, omítnutými a z vnitřní strany a z čel nabílenými, trojúhelně vyvrcholenými (s výškovým převýšením 40 cm), šířky 46 cm, výšky 0,72 až 0,97 cm, obloženými opracovanými kamennými deskami tl. 12 – 13 cm, šířky 50 cm a délek 91 – 125 cm, s vnějším přesahem cca 4 – 5 cm, vzájemně spojenými železnými skobami. Křídla z lomového kamene, omítnutá, na západní, návodní straně šikmá, se skloněnými lícními rovinami, na straně východní téměř kolmá. Komunikace na mostě v oblouku, kopírující oblouk klenby, živičná, se spádem v ose na obě strany. Dno koryta potoka přírodní, bahnité. Dovolené zatížení mostu upravuje osazená dopravní značka 10 tun s dodatkovou tabulkou 29 tun.