silniční most č. 1555-1

Most č. 1555-1, situovaný na západním okraji obce poblíže hřbitova na komunikaci III. třídy ve směru na Záblatí, je orientovaný svojí osou SZ – JV a přemosťuje Zlatou stoku. Je konstruován jako kamenný, jednoobloukový, mírně pravošikmý, s horní mostovkou, s křídly. Délka mostu je 10,05 m, šířka 7,59 m a výška mostu je cca 3,35 m. Délka přemostění je 7,70 m. Zdivo je z lomového kamene, celkově překryté opadávající hrubou nezatřenou vápenocementovou omítkou. Oblouk klenby šířky 7,70 m, je segmentový, jeho vrcholnice leží 2,29 m nad dnem koryta a 1,06 m pod horní hranou římsy. Dimenze klenby, tvořená v čele pravidelnými tesanými klenáky výšky 45 cm, je též opatřena omítkou, na mnoha místech opadanou. Ve vrcholu po obou stranách klenák předstupuje o cca 3 cm před líc čela a na severovýchodní straně je v klenáku vytesán letopočet 1841. Korunu mostu tvoří novější betonová římsa, předsazená o 5 cm, parapetní zídky byly již v minulosti odstraněny. Do římsy jsou ukotveny betonové sloupky s vodorovným trubkovým zábradlím. Na severovýchodní straně je pod římsou vedena trubková chránička elektrického vedení. Most je opatřen na obou stranách šikmými, též omítnutými křídly. Komunikace na mostě živičná, se spádem k JZZ. Dno koryta vodoteče přírodní, neupravené, směr toku od jihozápadu k severovýchodu. Povolené zatížení mostu do 20 tun je vyjádřené dopravní značkou. parc. č. 3570/1 je chráněna v rámci areálu KP a NKP Rožmberská rybniční soustava; rč. ÚSKP 33857/3-2381