silniční most s 8 sochami

Barokní kamenný most situovaný v těsné blízkosti žďárského kláštera překlenuje krátkou vodoteč Stržského potoka spojující dva rybníky. Tříobloukový most postavený ze žulových kvádrů je doplněn osmi sochami světců, jejichž sokly stupňovitě přechází v hrotité pilíře. Osazení soch inicioval kolem roku 1761 zdejší opat kláštera, Bernard Hennet. Kvalitní barokní výzdoba byla inspirována barokní výzdobou Karlova mostu v Praze. Jednotlivé sochy světců v mírně nadživotní velikosti jsou umístěny na vysokých, bohatě zdobených soklech s bočními volutovými křídly. Sokly jsou doplněny nápisy s chronogramy. Sochy uspořádané podle přesně daného ikonografického schématu zahrnují jak zobrazení zakladatelů řádu, tak postavy mučedníku, biskupů a věrozvěstů. Směrem od centra sochy představují moravské apoštoly Cyrila a Metoděje, ochránce proti bouřím a krupobití mučedníky sv. Jana a Pavla, spolupatrona kostela sv. Mikuláše s biskupem a otcem vlasti sv. Vojtěchem a otce řehole sv. Benedikta s učencem a členem řádu cisterciáků sv. Bernardem. Kvůli frekventovanému provozu na silnici č. 37 byly při kompletní rekonstrukci mostu originály soch sejmuty a nahrazeny kopiemi vytvořenými jako výdusky s věrným zachycením autentického stavu včetně drobných úbytků a defektů modelace, které přispívají k jejich věrohodnosti. Originály se postupně restaurují a umisťují na nedaleký Dolní hřbitov (r.č. ÚSKP 14002/7-4667)