silniční most U Lutriána

Kamenný most mezi obcemi Šlapanov – Věžnice se nachází asi 60 m vpravo od silnice a klene se přes řeku Šlapánku. Most se nachází na staré zemské cestě vedoucí z Moravy do Čech a slouží jako místní komunikace k nedalekému mlýnu, podle kterého nese most název "U Lutriána". Most je zděný z nepravidelného lomového kamene, neomítaný, se třemi stejně širokými oblouky valeně zaklenutými. Na návodní straně (směrem od jezu) je opatřen 2 zašpičatělými náběhy (ledolamy). Asfalt z koruny mostu byl při opravě v roce 2003 odstraněn a bylo obnoveno původní kamenné vydláždění. Zábradlí je tvořeno nízkou parapetní zídkou, která v jihozápadním směru přechází do mostního křídla zpevňující okolní terén. Most se tímto směrem nálevkovitě rozšiřuje. Na severní parapetní zídce uprostřed mostu je umístěna pamětní deska s majuskulním nápisem: "Středověký most/U Lutriána/obnoven obcí Věžnice/a krajem Vysočina L.P.2003". Na jihovýchodní straně mostu se nachází boční naváděcí zídka s oblouky. Rozměry mostu: délka cca 16 m, šířka cca 5 m