skalní mlýn Hlučov

Bývalý skalní mlýn se nachází na Z straně údolí Pšovky, na úpatí strmého SZ svahu asi 200 m od osady Hlučov. Z mlýna se dochovala řada místností a výklenků vysekaných do pískovcové skály v několika výškových úrovních. Původní stavení mlýna s mlýnicí stávalo kolmo ke skalní stěně, proto se zachovala jen řada místností hospodářského účelu, některé dodatečně upravené na bydlení. Kromě skalních místností (asi 10) jsou na pískovcové stěně patrné dlaby po dřevěných konstrukcích a segmentově zakončená nika s trojicí křížů. Několik částí je dostavěno zdmi z cihel nebo pískovcových kvádrů. Na S straně mlýna se dochoval dlouhý náhon tesaný podél paty svahu, ústící do krátkého tunelu ve skále, za nímž voda pokračovala vantroky ke kolu na horní vodu. Předmětem památkové ochrany je vodní skalní mlýn a pozemky vymezeného areálu.