skleníky

Soubor 5 skleníků uspořádaných pod sebou na terasách v jižním svahu pod plošinou, kde se nachází jádro zámeckého areálu. Soubor sestává z horního velkého skleníku prutové konstrukce se sedlovým zastřešením se střední zvýšenou částí a dvěma nižšími křídly v ose, na východním zděném průčelí se nachází rytý letopočet 1917 – 1918, k západnímu prosklenému průčelí je připojena rovněž prosklená drobná předsíň krytá sedlovou stříškou. Další skleník krytý vysokou nesymetrickou sedlovou střechou je umístěn pod velkým skleníkem se zadní stěnou tvořenou tarasem terasy velkého skleníku. Na tento skleník přímo navazuje další obdélný skleník se zděnou čelní stranou krytý proskleným pultem. Zbylé 2 skleníky obdélného půdorysu kryté sedlovými střechami jsou umístěny nejníže na umělé terase tvořené kotelnou a vstupní částí sklepů. Podezdívky a další zděné části skleníků jsou z cihlového zdiva s betonovými korunami, tarasy teras ze zdiva smíšeného. Částečné do svahu zapuštěná kotelna obdélného půdorysu s vysokým hranolovým komínem a navazujícím čtvrtválcovým tělesem sklepů je z režného cihlového zdiva s průčelím prolomeným segmentově zaklenutými okenními otvory a vstupy ve vystupujících pravoúhlých polích, stavba vrcholí bohatě profilovanou korunní římsou. Druhá skupina skleníků se nachází západně od výše uvedené soustavy skleníků na pozemku st. parc. č. 129, kde tvoří na terase umístěnou protáhlou osu vedle sebe řazených skleníků s jižní stěnou tvořenou prosklenými pulty a zadní stěnou zděnou.