škola

Bývalá škola je zděná patrová budova se zvýšeným přízemím a podsklepením v celém rozsahu. Podélně orientovaná budova obdélného půdorysu je hmotově rozdělena na hlavní patrovou část s učebnami a západní přízemní část s bytem. Střecha hlavní patrové hmoty je valbová, krytá novými taškami, rovněž tak střecha nad přízemní částí. Hlavní uliční průčelí orientované na JJV je opticky členěno na symetrickou pravou patrovou část a potlačenou levou přízemní část. Fasáda je členěna na sokl, s kamennou dolní částí a s momentálně oklepanou cihelnou horní částí, přízemí pojednané štukovou pásovou bosáží a patro s nárožní štukovou bosáží. Nad soklem a patrem probíhají patrové římsy, pod střechou probíhá profilovaná korunní římsa. Přízemní část má pouze nárožní bosáž. Hlavní hmota je tříosá, se střední vstupní osou zdůrazněnou mělkým rizalitem, který vrcholí štítem se zvlněnými rameny a půlkruhovým nástavcem s čučkem ve vrcholu. Levá strana patrové části je mírně užší než pravá strana, v levé ose jsou široká třídílná obdélná okna vertikálně propojená profilovanými štukovými šambránami, nadokenním dekorativním polem v přízemí a parapetním panelem v prvním patře. Okno v patře má rovněž nadokenní římsu na konzolách, kolem kterých je rostlinný dekor. Pravá osa je v přízemí slepá, v patře je umístěno dekorativní štukové pole s datací, doplněné páskami a lipovými ratolestmi. Ve středním rizalitu je v ose je umístěn vstup se dvěma předloženými stupni, s půlkruhovým záklenkem, jehož nadpraží je lemováno stylizovaným rostlinným dekorem. Ve vrcholu záklenku je umístěn ve štukové šambráně kruhový medailon s kolorovaným reliéfním poprsím Jana Amose Komenského. Vstupní dveře jsou dvoukřídlé dřevěné, rámové konstrukce, dole s plnou výplní, horní partie je prosklená, z vnější strany chráněná mříží, zasklení je obnovené s použitím skla se zrnitým dezénem. Nadsvětlík tvoří kruhové okno paprsčitého zasklení s centrálním terčem, zasklení je čiré. Okno v prvním patře je posazeno na podokenní římse probíhající přes celou šířku rizalitu, má štukovou šambránu a nadokenní římsu na konzolách, kolem kterých je rostlinný dekor. Štít je prosvětlen třemi okny, střední je obdélného tvaru, postranní symetricky čtvrtkruhovými okénky. V půlkruhovém štítovém nástavci je zopakován štukový motiv lipových ratolestí. Přízemní část hlavního průčelí má jednu okenní osu, okno je obdélné ve štukové šambráně. V soklu jsou prolomena nízká sklepní okénka s kamenným ostěním, v místech odpovídající okenním osám, pod širokým oknem jsou sklepní okénka zdvojená. Okenní výplně jsou dřevěné, zdvojeného zasklení, pocházejí z 90. let 20. století. Boční východní průčelí je architektonicky členěno jako hlavní průčelí, s pásovou bosáží v přízemí a nárožní v patře, patrovými římsami a korunní římsou. Průčelí je tříosé, s pravidelnými rozestupy, třídílná široká obdélná okna mají štukové rámování shodné s hlavním průčelím, včetně nadokenních říms a rostlinného dekoru. Boční západní průčelí je v přízemí dvouosé, se štukovou nárožní bosáží. Obdélná okna mají profilované štukové šambrány. Střední část západního průčelí patrové části je překrytá valbovou střechou, zbylé partie po stranách jsou hladké, se štukovou nárožní bosáží a obíhající korunní římsou. V zadním průčelí je ve středu patrové části umístěn schodišťový rizalit, jehož hrany jsou okosené. Rizalit převyšuje okapní hranu střechy a má vlastní valbové zastřešení. Průčelí je jinak hladké, členěné pouze plochými náznaky patrových říms a jednoduchou šambránou okenních otvorů. Ve schodišťovém rizalitu jsou v úrovni mezipodest umístěná rozměrná okna v šambráně, druhotně vyplněná luxfery. V přízemí rizalitu je zadní vstup do budovy, uzavřený dřevěnými dvoukřídlými dveřmi s obdélným nadsvětlíkem. Vlevo od rizalitu nejsou žádné okenní otvory, vpravo jsou tři okenní osy s vysokými úzkými okny na záchodky, dolní část těchto oken je druhotně vyplněna luxfery. Zcela vpravo v přízemní části budovy jsou dvě okna menšího formátu a přistavěné zádveří s valbovou stříškou a venkovním schodištěm.