škola a divadlo T. G. M.

Neorenesanční budova z roku 1875, přestavěna zejména v traktu s divadlem počátkem 20. stol. a v roce 1927, v přední budově (škole) další úpravy (hlavně v přízemí). Řadový třípatrový dům s divadelním sálem v dvorním křídle. Fasáda členěna 6 dvojicemi sdružených oken. Nad střední částí domu probíhá atika, ve středu širší a na krajích užší rizality. Přízemí členěno pilastry a ukončeno pásem kladí a kordonovou římsou, okenní a dveřní otvory zakončeny půlkruhově, lemovány šambránou. Okna v rizalitech v patrech členěna stejným systémem, v 1. patře oddělena pilastry s hlavicemi s nadpražím se štuk. motivy festonů a přímou nadokenní římsou, v osách mezi rizality se šambránami a římsami nesenými konsolkami. Okna2. p. tvarově navazují v prostší formě. Kordonové římsy svým zalomením opisují půdorys fasády s rizality. Ve 3. p. okna v rizalitech oddělena pilastry, které nesou pás pod koruní římsou. Okna sama ve vrcholu zakončena klenákem, stejně jako okna mimo rizality. Hlavní římsa oblamovaná, konzolová, ve vlysovém pásu drobné okuly. Nad středním širším rizalitem nad římsou atiková zídka, členěná pilířky a výplněmi polí mezi nimi.Fasáda křídla s divadlem členěna vysokými segmentově zakončenými okny, odpovídajícími prostoru sálu za nimi. Okna lemována šambránou, římsa profilovaná. V přízemí přední budovy segmentové klenby. Vestibul školy členěn na mírně obdélná pole pilastry, zaklenut třemi poli zrcadlové klenby. Dveře ke schodišti původní, lemované plochými polosloupky s hlavicemi. Zábradlí s plochými litinovými kuželkami. Vestibul před sálem zaklenut segment. klenbami do pásů, které nasedají na hmotné výrazně bosované pilíře s okosenými hranami, ukončené římsovými hlavicemi. Prostor sálu členěn hladkým parterem s půlkruhově zakončenými vstupy, nad pásem římsy mezi okny vysoké pilastry s vpadlými obdélnými poli, ukončené úsekem římsy, na niž nasedá zastropení sálu formou pětibokých lunet falešné klenby.