Skuteč - Předhradí

Urbanistický celek Skuteč – Předhradí je začleněný do malebné krajiny nad přírodním parkem Údolí Krounky a Novohradky. Jeho jádrem je původní opevněný prostor předhradí středověkého hradu Rychmburk, s dochovaným prstencem hradeb s baštami a také renesančním panským pivovarem. Samotný hrad představuje významnou krajinnou dominantu nad údolím a v jeho ochranném pásmu je obsažena nejen památková zóna, ale i většina jeho ostatního území se zástavbou venkovského charakteru, která tvoří historické prostředí městské památkové zóny. Zvláštní hodnota celé zóny spočívá zejména v seskupení veškerých městotvorných prvků na relativně malém území, což s sebou přináší zvláštní a nezaměnitelnou atmosféru místa. V této souvislosti nelze nezmínit ojedinělý prvek „ Panské zahrady“, která byla v posledních letech revitalizována dle dochovaných historických pramenů. Dalšími významnými památkami jsou kupříkladu areál kostela a jednotlivé domy, patřící převážně soukromým majitelům a mající veskrze charakter měšťanských domů.