sloup Nejsvětější Trojice

Pískovcová statue Nejsvětější Trojice dnes stojí v zámeckém parku, západně od pavilonu s Reinerovou freskou, čelem obrácená na jihozápad. Jedná se o dvouetážový pilíř s reliéfy trojúhelného půdorysu s mírně konkávně prohnutými stranami a okosenými hranami. Na vrcholu osazeno sousoší představující sv. Františka Xaverského umírajícího v chýšce ledabyle sestavené z kmenů stromů, na níž na oblacích spočívá skupina Nejsvětější Trojice v podobě tzv. Gnadenstuhlu - sedící korunovaný Bůh Otec má mezi koleny krucifix, nad nímž se vznáší Duch Svatý. Horní konkávně prohnutá etáž má nahoře profilovanou římsu, na okoseních girlandy a na stranách mírně vpadlá zrcadla kasulového tvaru v nichž reliéfy: na čelní jihozápadní straně Bohosudovské Piety, na severní a východní straně je zobrazeno přenášení této sošky. Dolní etáž, od horní oddělena profilací, sedí na hoře profilovaném soklu, na okosení jsou zase girlandy, na stranách ve vpadlých obdélných zrcadlech se čtvrtkruhy vybranými rohy reliéfy: na čelní jihozápadní straně Kající se sv. Máří Magdalena, na severní straně sv. Antonín Veliký, na východní straně sv. Jan Křtitel. Před transferem stálo dílo u západní zdi městského hřbitova.