sloup se sochou P. Marie

Sloup je postaven na podstavci tvaru kvádru s profily v dolní části a profilovanou římsou v horní části. Sloup s jednoduchou patkou má entási a nahoře na zjednodušené pseudoionské hlavici stojí na kouli s hadem Panna Marie, v pravé ruce drží a adoruje Ježíška. Socha má dramatický esovitý pohyb a kolem hlavy má kruhovou svatozář s pozlacenými hvězdami. Vzadu je nápis psaný humanitní minuskulou s chronogramem tVae sanCta et InnoCentIVI gIneae ConCei tIonIse sVe dve DeVote sVo DVe bVC CaViCenses, vpředu je nápis psaný stejným písmem rovněž s chronogramem aVe Virgo qVae sine taCt tVDorIs In Venta es Mater saLVatorIs nos tVo praesenta IL Io reno. Pod nápisem vpředu je vročení 1873. Sloup je zhotoven z místního pískovce, svatozář je kovová. Sloup souvisí s působením opata Benno II. Lobla.