sloup se sochou P. Marie

Mariánský sloup s balustrádou, ve východní části náměstí, orientován k jihu. Jemnozrný pískovec. Balustráda na 2 stupních, na půdorysu kvadrilobu, pilířky s rozvilinou v rámcích, kuželky novější. Soklová část kvádrová s erby a nápisy. V čelní (jižní) stěně alianční erb s baronskou korunkou, v kartuši s festony a kvítky. Pravý erb s pruhem, zbytky modré barvy v celé ploše. Levý erb poškozený, čtvercový se srdečním štítkem, zřetelné pouze 3. pole svisle dělené s gryfem (?) v levé půli. V západní stěně v rámci nápis : VIRGINI / ABSOLVELABE CONCEPT / TOTIVS ORBISSDIA H / STATVA PRAESENS / EX / PIENTATE SINGVLARE / A / FRANCISCORI COMITE / ZARVBA / HERO AB HVSTIRZAN / POSITA //. V nápise vyznačen tečkami chronogram 1657. V písmenech zbytky červené podkladové barvy, na ní zlacení a šedomodrá barva. Severní strana s aliančním erbem v rámci, jako jižní strana, šlechtická korunka. Pravý erb ....... Levý erb čtvrcený, 1. a 3. polem nečitelným, ve 2. poli ruka s hůlkou (?), ve 4. orlí hlava. Na obou erbech zbytky modré barvy, u levého i zlacení, překrytého červenou barvou. Východní strana s odpadlým nápisem z umělého kamene, nasazeným na stesaný původní nápis, z něhož zlomek poslední čtvrtiny :---/C---/RE--/IOSE--/HE---//. Na patku korintského sloupu přisazen alianční erb s nápisem : KE CTI BOŽÍ RODIČCE//, vše v umělém kameni. Dřík stažen v dolní části železným pasem, v hlavici plastiky andílků. Socha Immaculaty v řasnatém rouchu, na zeměkouli a půlměsícem, s hadem u nohou. V pravé ruce světice kovová lilie, nad hlavou svatozář.