sloup se sochou Panny Marie a sochami v ohrazení

Dominanta východní části náměstí. Okolo masivní základny je balustráda se sloupky a 4 doprovodnými sochami. Na spodní části použit kromě základního bělavého i červený pískovec. Balustráda na 3 stupních, s nárožními pilířky a jemně členěnými hranolovými balustrami. Pilířky vrcholí koulí z červeného pískovce. K hranolu soklu v rozích připojeny volutová křídla, na nichž stojí doprovodné sochy. Na stěnách podstavce reliéfní bohatě zdobená zrcadla s rámy vybíhajícími do spirál v podobě stuh, ve spodní části s květy. Ve středech zrcadel nápisy nebo erby: 1. Znak města Dobrušky s nápisem : "VRBS / DOBRVSCE" 2. Nápis : "SANCTA / MARIA ET OES / SANC : INTERCE / DANT PRO NO / BIS SVPPLCAT / S : POPVLVSRE / DOBRVSC : / 1733" 3. Alianční znak Colloredo - Mansfeldský ve 2. kartuších. 4. Nápis : "AB OMNI / MALO LIBERA / NOS DOMINE / ITA SVSPIRAT / I:H:I:D:D:1733" Volutová křídla v nárožích se stuhou, přecházející dole do spirál. Doprovodné sochy sv. Jana Nepomuckého, sv. Františka Xaverského, sv. Floriána a sv. Václava z červeného pískovce. Socha sv. Jana Nepomuckého je nahrazena kopií, originál je umístěn ve vstupní historické expozici v zámku v Opočně. Korintský sloup s hlavicí vyrůstající ze zlacené, se zlacenou patkou. Pozlacená socha Panny Marie v bohatě řaseném rouchu, v postoji prosebnice. Socha Panny Marie je dílem Ondřeje Deckera a pochází z průčelí jezuitské koleje v Hradci Králové. Ostatní sochy jsou zčásti z dílny Ondřeje Deckera, větším dílem jsou však prací vambereckého Jana Mělnického. Nápisy: * v čele těla, v kartuši - AB OMNI / MALO LIBERA / NOS DOMINE / ITA SVSPIRAT / I: H: I: D: D: / 1733 / * v čele těla, v kartuši - SANCTA / MARIA ET OES / SANC: INTERCE: / BIS SVPPLCAT / S: POPVLVSQE / DOBRVSC: / 1733 / * v čele těla, v kartuši nad znakem města Dobrušky - VRBS / DOBRVSCE /