sloup se sochou Panny Marie a sousoším

Monumentální sousoší na soklu, se sochami sv. Václava a Jana Nepomuckého a ohrazením přední strany, ve východní části náměstí v zatravněné ploše. Ze zašedlého žlutavého pískovce. Podstavec obdélný s šikmo nasazenými volutovými křídly. K zadní straně soklu přiložen stupeň s obvyklou profilací oblounu na lištce. Podstavec soklu vysoký, jednou odstupněný, s profilací zvonovnice. Na čelní stěně v rokajových kartuších nad sebou erb s reliéfem sv. Floriana. Erb čtvrcený se srdečním štítkem s třemi pruhy a nasazenou korunkou, přes čtvrcení přeložena kotva, ve 2. poli dva kančí zuby rostoucí z půlměsíce, ve 3. poli křídlo v červeném poli, 4. pole prázdné, 5. vodorovně šrafováno. Tři klenoty: 1. rozkřídlená husa, 2. křídlo na přilbě, 3. na přilbě mezi dvěma rohy tři pštrosí pera. Kolem erbu přikryvadla. Mělký reliéf sv. Floriána- poloklečící římský legionář s přilbou a praporcem v levici, ze džberu ulévá hořící stavby (vzadu přízemní, vpředu patrová s kordonovou římsou a bosovaným půlkruhovým portálem v dlouhé stěně o minimálně šesti osách a tříosé čelní stěně). Na zadní stěně nápis. Římsa se nad volutami plynule zatáčí, profil: sima, deska, obloun na lištce. Nad volutovými křídly sochy sv. Václava (vlevo) a sv. Jana Nepomuckého (vpravo) v životní velikosti. Václav jako kníže s praporcem a štítem s orlicí. Jan Nepomucký zobrazen jako kněz v klerice, komži, almuci a s biretem, držící v ruce kříž, se svatozáří s hvězdami nad hlavou. U patky sloupu dvojice andílků držících svatojánskou lucernu v podobě šesticípé hvězdy. Uprostřed korintský sloup (patka s oblounem na pásku), na hlavici stojí socha Panny Marie v kontrapostu na kouli, otočená čelem k západu a oděná v roucho s širokými záhyby, ruce sepjaty na prsou. Kroužková svatozář. Předložené ohrazení s konvexním čelem a konkávními boky osazeno na soklíku, profilovaném oblounkem na okosení a lištkou. Plocha za ohrazením dlážděná pískovcovými deskami. V nárožích sloupky s vypuklou čelní stěnou s rokajovou kartuší, římskou (sima, obloun), osazené vázami. Výplň čela na soklíku s převodkou tvoří deska s konvex-konkávním obrysem a rokajovou kartuší s nápisem. U soklu volut nesymetrické pilířky s vysokým rokajovým reliéfem, postranní výplně rokajové, kryté deskou s profilem čtvrtoblounu mezi lištkami.