sloup se sochou sv. Vojtěcha

Sloup stojí na západním okraji města v blízkosti hlavní silnice na Janovice nad Úhlavou, umístěný asi 5 m po východní straně silnice na malé zatravněné ploše vymezené stykem Janovické a Mánesovy ulice, v těsné blízkosti dvě staré lípy. Socha usazena na válcovém sloupu, který je podložený čtyřbokým pilířem. Na terénu usazena větší čtvercová deska s profilovanou horní hranou. Na východním čele pilíře oválná kartuše; uvnitř vyrytý chronogram obsahující letopočet „1711“: SANCTE AD ALBERTE ERI PE NOS A PRAE SENTE ET FV TVRO MA LO Pod kartuší jsou umístěny iniciály kamenického mistra V.A.P. Na ostatních stranách jen vpadlá obdélná pole; pilíř ukončený předsazenou čtvercovou deskou s profilovaným čelem. Sloup opatřený profilovanou patkou a čtvercovým plintem; hlavice ionská s listy; pod odsazený oblý prstenec; čtyřboká krycí deska na čelech lehce prohnutá. Všechny články vysekané ze žuly. Celková výška - cca 450 cm, výška sochy cca 100 cm.