sloup se sousoším Panny Marie

Morový sloup je vytvořen z maletínského pískovce a dosahuje výšky 13 m. Na kamenných stupních je umístěna masivní krychlová podnož, členěna na koso postavenými nárožními pilíři a ukončena profilovanou římsou, na níž stojí v pokračování nárožních pilířů sochy sv. Rocha, sv. Šebestiána, Františka Xaverského a sv. Karla Boromejského. V podnoži je vytvořena umělá jeskyně, otevřená na třech stranách oválnými okny s mříží. Její stěny člení akantová rozvilina. Uvnitř je umístěna socha ležící sv. Rosalie s krucifixem. Čtvrtá, jižní stěna podnože bez okna, vyplněná nápisem o postavení sloupu. „Al? man schrieb Sieben Hundert fünfzehn Jahr- / Sich die Leidige Pest ein fund aldar / Welche Manichen darhien gerüssen / der da? zeitliche hat seegnen Müssen / den 23 october ich sag vier wahr / Stadt Müglitz hart gesperrret war / durch dre? Monath undt Viertzen Tag / hat gewahret die sperungs Plag / al? dann nach die?er Zeittungs trist / die Stadt eröffnet worden ist / da nun wier in grösten Nöthen Schwebten / wier zu gott un?er gemüth erhöbten / zu Maria undt den heiligen Pest Patronen / Damit sie un?er armen Stadt Möchten Verschonen. / Dahero wier ihnen mit gro?en Vertrauen / Diese Ehrensaul haben lassen aufbauen.“ Plochy nárožních pilířů jsou členěny kartuší rámovanou vrapovanou páskou a akanty. V kartuši nápis s chronogramem, vztahující se k jednotlivým světcům. Pod sv. Rochem: „QVIS / DE / MORTE / VICTOR/ ROCHVS / EST“ (1717); pod sv. Šebestiánem: „PELLE DE / NOBIS PE/ STEM / PIE SEB? / ASTIANE / ET INTER / VENI PRO / CIVITATE / NOSTRA“ (1717); pod sv. Františkem Xaverským: „DEPRE / CARE / MAG? / NE SANCTE / XAVERI / PRO NOBIS“ (1717); pod sv. Karlem Boromejským: „CAROLVS / BORO? / M?VS / DEFENSOR / NOSTER / IN LVEPES? / TIFERA“.". Na podnoži je osazen hranolový sokl sloupu, jehož jižní stěna obsahuje reliéf zobrazující světícího biskupa s jeho znakem v rámu kartuše. Sloup s nepatrnou entazí ukončuje korintská hlavice, vynášející sochu P. Marie s Ježíškem v nadživotní velikosti. Socha stojí na oblačné základně, zdobené okřídlenými andílčími hlavičkami. P. Marie v kontrapostu, na levé ruce nese vzpřímeně sedící postavičku Ježíška, držícího v ruce jablko s křížkem, v pravé ruce drží žezlo. Stěny soklu pod Madonou zdobí akantové rozviliny, na severní straně soklu nápis s chronogramem: „IN PESTE / EAME ET BELLO / NOSNON DESER / AS SANOS ET / VIVOS CON / SERVA“ (1717). Sloup chrání do čtverce komponovaná balustráda ze čtyřbokých kuželek s nárožními pilířky, na nichž stojí sochy sv. Augustina a Ambrože, Anny a sv. Pavlíny. Na severní straně je mezi čtveřicemi světců nápis v čele římsy: „SVE VMBRA DECOR ROS? QVIESCIT“. Atributy a svatozáře světců a kovové koruny P. Marie i Ježíška jsou zlacené. Sloup chrání do čtverce komponovaná balustráda ze čtyřbokých kuželek.