socha Archanděla Gabriela

Socha archanděla Gabriela stojí před hřbitovní bránou a spolu s protější sochou Panny Marie tvoří scénu Zvěstování. Socha archanděla je umístěna na jednoduchém obdélném soklu s mírně kónickým dříkem a s profilovanou patkou. Sokl je ukončen vyloženou profilovanou římsou. Stěny soklu jsou členěny rytými rámy s ujmutími rohy. Na soklu je umístěna podnož s majuskulním latinským nápisem AVE GRATIA PLENA, pozdravena milosti plná. Na podnoži je umístěna socha v mírně nadživotní velikosti. Archanděl Gabriel s rozepjatými křídly je oděn v přiléhavé mírně zřasené roucho s vytlačeným levým kolenem. Cíp pláště kryje levý bok a splývá po pravém boku za tělem. Pravá ruka je pokrčena a drží stvol lilie. Levice spočívá podél těla. Hlava je skloněna a pootočena k pravému rameni.