socha Bedřicha Smetany

Na dvoustupňové kruhové základně je mramorový hranolový podstavec s pravoúhle probranými hranami. Na přední straně je nápis: „BEDŘICH SMETANA“, na obou bočních stranách jsou reliéfy – vlevo postava ženy s harfou a nápisem: „ZPĚVEM K SRDCI / SRDCEM K VLASTI“, vpravo postava s pravou rukou vztaženou a levou založenou na prsou s nápisem: MŮJ DRAHÝ NÁROD / NESKONÁ“. Na zadní straně podstavce dole je nápis: „ZBUDOVÁNO PÉČÍ / ODBOR. SDRUŽ. HUDEBNÍKŮ ODBOČKA PROSTĚJOV / 1935“. Socha z bronzu představuje stojící postavu skladatele v nadživotní velikosti, v dobovém oblečení, v uvolněném postoji s pravou nohou vykročenou, v pravé ruce drží klobouk, přes levou pokrčenou ruku má přehozen plášť. Hlava mírně pootočena k levému rameni. Na nízké podnoži sochy je nápis: „VULKANIA PROSTĚJOV J. TŘÍSKA / 1934“.