socha Fortuny

Na zatravněné ploše parteru zámeckého parku, v jihovýchodním směru od jižního průčelí budovy Nového zámku je umístěna klasicistní alegorická socha bohyně štěstí Fortuny, pořadím (zprava) jako druhá z menšího souboru sochařských děl postav alegorií a božstev z antické mytologie, situovaných před jižním průčelím zámku do pomyslného vějíře v prostoru zahradního parteru parku. Socha bohyně štěstí Fortuny v životní velikosti je usazena na jednoduchém (vrcholně barokním) podstavci kasulového tvaru zdobeném po stranách čistými mělkými kasulovými zrcadly, spodní část podstavce utváří základna čtvercového půdorysu ukončená ústupkem profilace zvonovnice, střední část podstavce vrcholí malou oblounovou římsou, krátkým nástavcem s podbrádkou a vyloženou profilovanou římsou. Bohyně štěstí, náhody a úspěchu Fortuna, umístěná na nízkém čtvercovém plintu, je pojednána jako mladá pohledná žena s jemnými rysy v obličeji, v přímém poněkud strnulejším postoji s mírně pokrčenou levou nohou, s pohledem upřeným před sebe, na hlavě s vlnitými vlasy volně spletenými podél čela dozadu do menšího drdolu a dále se spuštěnými prameny vlasů po záda. Fortuna je ztělesněna v heroických proporcích těla v klasicizujících antikizujících šatech, splývajících přes ramena a ruce v bohatých zřasených záhybech v několika vrstvení až k nohám. Ovinutí šatů v horní části těla bohyni téměř překrývá obě ruce, kterými před sebou při levém rameni přidržuje (pravicí nahoře, levicí dole) velký roh hojnosti naplněný plody a ovocem, při němž volně splývají jednotlivé draperie oděvu. Socha je plně plasticky provedena s detailním propracováním díla, spolu s podstavcem je vytesána z mušlového vápence.