socha granátníka 2

Soubor soch dvou granátníků se nachází v Z části mýtiny, při vyústění lesní cesty od hájovny "Pankrác" po obou jejích stranách. Obě sochy jsou obráceny proti sobě, čelem ke středu cesty a jsou zastřešeny jednoduchou dřevěnou konstrukcí se sedlovou střechou a laťkovým plůtkem. Socha granátníka 2 se nachází na S straně cesty a je zhotovena z polychromovaného pískovce a dřeva. Její postoj je frontálně ztrnulý, figura je vzadu opřena o hrubě opracovaný sloupek. Voják je oblečen do bílých kalhot s vysokými černými botami a žlutého přepásaného kabátu. Hlavu kryje vysoká černá čepice s malovaným valdštejnským erbem na přední straně. Vlasy má sepnuté do copu a v obličeji, kromě široce rozvřených očí, vynikne výrazný knír. V pravé ruce drží dřevěnou pušku, opřenou pažbou o zem.